Hemmagjord nyponsoppa.

Nyponsoppa på riktigt, alltså. Michael (som hedermera är omdöpt från "gubben" ;)) deppar över att mycket som naturen ger till skänks går om intet för att ingen tar det till vara (djuren är nog ganska duktiga på det där, men vad han menar är att inte VI tar vara på det - och så kan man ju inte ha det! Enligt honom...). Så... När gigantiska nyponsnår lyste orangeröda i somras (2015 då), kunde han inte stoppas. Här skulle guldet tas till vara och han plockade, flitigt, ett antal spannar med nypon. 
 
Ett antal spannar med nypon som skulle delas, rensas och torkas... Vi var efteråt överens om att det där tog sin lilla tid. Vi genade även arbetsmässigt nåt hörn och bara delade, kikade efter mask och tog bort skaft och fnaset från där blomman suttit. Att även rensa ur frön hade varit en enkel resa till vansinnet, så det hoppade vi över.
 
Ugnstorken på plåt, runt 50 grader tog några timmar. Nästan snopet när plåtarna kom ut och den överfulla spann som plockats hade torkat ned till att få plats i en glassburk...
 
Men strunt samma! Nu skall vi göra hemmagjord nyponsoppa! :)
 
Burk innehållande 4dl torkad nypon tas från frys och slås i kastrull. 
 
 
Tillsätt 1 - 1,5L vatten. Detta kokar så smått under lock tills nyponen har mjuknat och går att dela på med sked mot kastrullkanten, typ.
 
När så är fallet tas det från värmen. Får svalna en aning, för att sedan pö om pö hivas i en bra mixer (en bra mixer, inte våran skruttiga, halvtrasiga och under protest mixande mixer).
 
 
Kör till mos! Blir det för stabbigt kan man spä med en gnutta vatten. 
 
 
Häll nyponmoset i en hyggligt anständig sil över en hyggligt stabil kastrull. Börja försiktigt mosa och röra runt i silen så vätskan silas ned i kastrullen under.
 
 
När så är gjort borde man stå med en rätt torr pasta kvar i silen och i kastrullen har man fått en nyponkräm. Pastan hamnar i komposten och krämen hamnar tillbaka på spisen. 
 
 
Värm och späd med vatten tills rätt sopp-konsistens är uppnådd. Här blev det ungefär 1,2L nyponsoppa. Tre matskedar socker räckte mer än väl för att söta upp. Det funkar med annat att söta med också självklart. Nu stod bara sockret närmast...
 
Baksidan av att inte rensa bort frökapslarna från nyponet är att en del hamnar i själva soppan. Stör inte oss nåt men kan störa finkänsliga nyponsoppsmakare. ;)
 
Betyg? Sonen kom hem från skolan. Åhå, nyponsoppa? Kan man smaka? Och så "smakade" han en halv liter rakt av. Den andra halvlitern gick i Michaels mage. Och så slogs vi om den sista skvätten.
 
 
Det här är något helt annat än pulversoppan man köper på hyllan. Inte så, den är också god, men det här är nyponsoppa på riktigt. Michael skall plocka mer i år. Han har spanat in en annan sorts nypon att testa detta året. 
 
Tror inte vi rensar frön i år heller...
 

Kommentera här: