Nu börjar det röra sig i bigården - på riktigt.

Härom dagen blev det faktiskt, som prognosen utlovat, dugligt väder (till skillnad från idag då regnet gör allt till lera...) för att kunna inspektera kuporna på lite närmre håll. Solsken och lätt vind och en temp som tangerade 16 grader. 
 
Bina har redan rensat sig sedan nån månad och ett par av kuporna har gjort sig upptagna med att hitta pollen. Men nu gjordes en mer noggrann flusterobservation för att se om alla kommit igång med yngelproduktionen. 
 
 
Mitt i den tunga flustertrafiken satt Michael och tittade så att alla kuporna fick in pollen. Några samhällen är lite slow-starters och det var dessa som fick en extra noggrann kik. För drar bina väl in pollen, gärna i stora, svällande laster, så vet man med rätt god säkerhet att drottningen har påbörjat yngelproduktionen, hon är vital och hennes hormoner styr i kupan. Drar de dåligt eller tom inget pollen, kan drottningen gått hädan, tappat sin förmåga att lägga ägg, eller har bara svag hormonproduktion. Allt det sistnämnda gör att samhället i kupan får problem. I alla fall så här års. 
 
Men det verkar som om allt är i sin ordning. Det rör på sig, även i slow-starter-kuporna, och pollen är på ingång överallt. Beige, ljusgrå och lysgult. De är jäkligt duktiga på att hitta pollen, våra små vänner. :)
 
Vidare vågade vi göra en snabb titt under taken. Såg vi att allt stod rätt till genom täckplasten åkte taken på igen. Skymtade vi inget käk, dryftades vi att lyfta lite i ett hörn eller två att täckplasten för att se djupare ned i kuporna. Vi kunde gott konstatera att läget såg bra ut och att inget vidare bör ske på nån vecka eller två. April är en lurig månad för bin (och biodlare!) då foderförbrukningen sticker iväg brant uppåt för samhällena och naturen har dåligt att ge. Man får följa allt mycket noggrant.  

Kommentera här: