Vårgenomgång - Äntligen!

Vad är det för fel på vädret? Snålblåst, regn och kalla 7-8 grader. Frikostigt i blandad otid i en hel vecka. Blä! Michael har surrat mer än bina runt kuporna och nervöst gläntat på kuptaken för att få en skymt av vad som pågår i samhällena. Bina kämpar modigt på och hittar, mot bättre vetande, pollen och annat godis i den karga våren.
 
Men så med överraskningens fräckhet smög ett högtryck in och liksom lyckades lägga en, kanske två dagar med soligt väder och en temp just över 10 (på solväggen, i lä, till och med 16! Jo´rå så att... Bortskämda skall vi bli). Michael var genast på tå och gjorde ett varv runt bigården. Kunde det vara så att det var dags för en mer noggrann titt i kuporna? Vårgenomgången? Det var ju inte överdrivet varmt, men fasen vet om nån mer dag som denna kommer före midsommar ens...Heja vädret! :(
 
Det fick duga! Snabba förberedelser och lite material hämtades sedan. Michael hade nog ganska god koll på vilka samhällen som var på gång och vilka som behövde några veckor till. 
 
 
Om någon undrar varför jag står där och ser... lite menlös ut,
så beror det på att jag brutit armen och har gips under vänsterhandsken.
Jag kunde inte lyfta nåt, så Michael gjorde grovjobbet medans jag posade för bilden. :)
 
Vi summerade att vi hade ett samhälle som behövde några veckor till innan utbyggnad. Tre som skall få sig en ny titt om nån vecka. Och två som var utomordentligt redo för utbyggnad. Dvs bin överallt, och flera ramar med täckt yngel. Alla samhällen hade stift och ringlarver i olika stadier och vi skymtade även drottningen på två samhällen. Det mesta i hyfsad god ordning. Vi blev förvånade över hur mycket foder de ännu hade kvar. Vi repade upp några foderramar i varje samhälle för att driva dem lite mer. Det behövs mycket yngel för avläggarna. 
 
De två största samhällena fick lite utbyggda ramar som instick vid yngelklotet, samtidigt som vi flyttade upp en eller ett par täckta ramar till den nya sargen för att locka upp dem i det nya utrymmet. Resten blev 50/50 utbyggt och mellanväggar.
 
Nu känns det som vi fått en respit på nån eller några veckor. Skönt att få det avklarat. Nu var det ju bara det där med vädret också...

Kommentera här: