Kungsmyntan är skördad och klar.

Kungsmyntan vi har i trädgården - fråga mig inte vart den kom ifrån, men vi gissar att det var nån sån där färsk krydda vi köpte i affären för en en herrans massa år sedan som blev snaggad till mat och sedan utplanterad för att det var synd att slänga då den kanske tar sig och kommer igen - är frösådd utan vår inblandning. Det vill säga självsådd. Och till allas förvåning mycket härdig. Vi har oregano mellan plattor, sten och planteringar. Det går knappt att hitta en vrå på husets solsida som inte har små kungsmyntor uppstickandes i minsta spricka. Så om det nu var så att det var en utplanterad köpekrydda, så tog den sig och kom igen med besked.
 
Efter att mest ha sett kungsmyntan som ett mystiskt ogräs som vägrade lämna in trots att vi ignorerade den (låter som det mesta vi odlar faktiskt, hahaha), så har vi på senare år tagit den till våra hjärtan. Vi letade rätt på de bästa plantorna och omplanterat dem på en central plats i grönsaksodlingen. Jag menar, en sådan tacksam växt kan man ju låta andra tro man bidragit till. ;) 
 
Nån annan: "Oj, vilken fin och stor oregano!"
Jag själv: "Jepp, jepp, jepp. Jo´rå så att..." *nick, nick* :)
 
Och det är både en gulbladig och en grönbladig variant. Vart den gula kommit ifrån är ett mysterium...
 
Och det var förrästen helt korrekt iaktaget. Kungsmynta är oregano
 
När något är tacksamt är det ju svårt att inte göra något meningsfullt utav det. Därför är vi nu mera självförsörjande på oregano. 
 
Vi har även odlingar med den klassiska grekiska oreganon (den som är vanligast som torkad krydda att köpa), men den är inte på långa vägar så envist härdig som den som frösått sig själv hemmavid. Växer inte lika fort och blir inte lika frodig. Den blommar heller inte så friskt som vår (och bina älskar vår kungsmynta!). 
 
 
Så hur gör man? Lätt-plätt! :)
 
Klipp knippen. Häng upp på tork. Efter ett par veckor prasslar bladen. Redo att repas. 
 
 
Sätt dig nånstans där det inte blåser. Repa bladen och blommorna av de numera träiga stjälkarna. 
 
 
Vi kör det repade i en hederlig köksmaskin med roterande knivar. Var lite uppmärksam på innehållet så det inte blir oreganodoftande mos...
 
 
Stoppa i tätslutande burk. Ställ svalt och mörkt. Håller länge!
 

Kommentera här: