Planera invintringen.

Invintringen skulle mycket väl redan kunna vara i full gång. Draget är i det närmaste slut. Ja, jo, visst rör sig bina och de flyger friskt. Med jämför med aktiviteten runt ett maskrosdrag eller hallonen så ser man skillnad. Gissningsvis är det bara lite för att underhålla populationen som dragbina drar hem färsknektar.
 
Planera invintringen? Haha, ja den har vi faktiskt planerat sedan slutet av februari. :) Att var ute i god tid stämmer visserligen, men inte riktigt så. Förra året invintrade vi med sockerlösning i glassbyttor (stora) som bina fick dra ned. Inte helt optimalt. Så i år planerar vi andra åtgärder. Återkommer till det om nån vecka(+) när vi kör i praktiken och vi kan säga om det är kalas eller katastrof.
 
Vad som håller oss från skattning och invintring är också det där med sockerlösningen. Hm. Nu när glassbyttorna går bort funkar det liksom inte heller att stå och blanda sockerlagen på spisen...
 
Det där blandar man inte på spisen, nej.
 
När man lastar in en pall socker i bagagen för årets invintring inser man att nästa år, med planerad utökning i tanken, kommer det krävas annat åkdon för att hantera det hela. Hmm... Just när man börjar slappna av åker nästa bekymmer upp på "att-fixa-listan". 
 
Istället för spis och kastrull så dreglar Michael över tunna och pump för att lösa sockerproblematiken. En dränkbar pump. Men vilken blir bäst? Vilken har ett motorskydd som inte löser ut direkt? Vilken orkar dra runt 60%-ig sockerlösning utan att överhettas och krokna varannan minut? 
 
Efter att ha surfat nät och rike runt i en månad blir ingen klokare och det blir helt enkelt bara att resa till lämplig multibygg-handel och hugga en stabil pump och testa. :)
 
Fortsättning följer.
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Och om motorskyddet löser ut så kan ni minska ned impellern genom att såga bort 2-3 cm. Då går pumpen lättare( med sämre kapacitet).

Svar: Det är ju en utväg som skulle kunna fungera om inte upplägget eller pumpen vill samarbeta. Man får inte vara blyg för mindre modifieringar som biodlare, har man märkt. ;)
Martina Karlsson

Kommentera här: