Tomathuset börjar visa färg.

Jepp, ser du. Trots att de senaste veckorna inte har varit mycket att hänga i granen vad gäller sol och värme, så har tomatplantorna i tomatväxthuset kämpat på ändå. Vatten har de fått någorlunda regelbundet (jo, vi har skärpt oss lite på den punkten) plus en och annan rejäl giva utspädd hönsskit.
 
 
Vi har också gallrat i plantorna och tagit bort onödiga sidogrenar och lite lövverk. Tomaterna börjar härmed gå från grönt till rött. Riktigt som på bilderna på fröpåsarna ser de nog inte ut. ;) Så gröna fingrar har man ju inte.
 
Man kan nog dra slutsatsen att näringen i en påse odlingsjord, för två plantor att dela på, är i minsta laget för att få total grönska. En påse jord håller näringsmässigt till typ slutet av juni. Sedan börjar plantorna få kämpa lite. Bladen vill inte riktigt bli frodigt gröna längre och allt tappar lite ork. Denna info förs ned till nästa års odlingskalender och så får vi börja fundera på en lösning. Jämför jag med tomatplantorna i vårt glasväxhus, med djupa odlingslådor och kraftiga vårgödsling, så ser de i tomatväxhuset riktigt skabbiga ut. I glasväxhuset är tomatplantorna mer eller mindre djungelträd - med rankor och allt(!).
 
Men skabbigt eller ej. Nog verkar det som målet med egengjord tomatkross och inkokta tomater kommer uppfyllas ändå. OM det blir några över efter att vi moffat så mycket färska vi orkar... ;)

Kommentarer:

1 Märta:

Vilket härligt växthus! Jag önskar verkligen att jag inte var allergisk för tomater... Dina tomatplantor ser så goda ut! :-)

Svar: Tack, Märta! Allergier är rätt trist när det kommer till saker att äta. Finns det någon rättvisa i grönsakslandet är solmogen tomat något ingen skulle behöva vara utan (om man frågar mig, alltså). :)
Martina Karlsson

Kommentera här: