Anmäla uppställningsplatser.

Jajjemen. Nu när det är färdigflyttat och alla platser i sin ordning har det blivit dags att kontakta länsstyrelsen och anmäla sina bigårdar. Man är enligt lag skyldig att anmäla innehavandet av bin. Ställer man sig frågan varför rekommenderar jag att man klickar in på länsstyrelsens hemsida och hittar Krav på biodlare. Där hittar man dels de krav en biodlare har att förhålla sig till i korthet, och om man är som Michael så klickar man självklart till höger i länken och går in på Bisjukdomslagen och Bisjukdomsförordningen och läser det juridiska. :)
 
Mmmm. Intressant. Men vad som är än mer intressant är att det tydligen skall vara rätt svårt för berörda myndigheter och därtill SBR att faktiskt få in informationen om just innehav och uppställningsplatser. Man kan misstänka att det finns en hel del biodlare som med förvåning kan läsa informationen i länken om krav på biodlare ovan. 

"Du som startar eller övertar en biodling ska göra en anmälan om var bikuporna finns när verksamheten påbörjas... ...För att bitillsynsmännen vid ett utbrott av amerikansk yngelröta ska kunna besiktiga alla bikupor inom tre kilometers radie från det smittade bisamhället måste de veta var bisamhällena finns."

Anmäl din uppställningsplats! Webbanmälan om uppställningsplats.
 
"Innan du flyttar bisamhällen eller material som använts i biodlingen över församlingsgräns ska de besiktigas av en bitillsynsman."
 
Jo, så står det faktiskt. Inga bin, kupor, ramar, spärrgaller, etc över församlingsgräns utan besiktning. Har man svårt att ta reda på vart ens församlingsgräns går kan man istället söka på församlingsdisktrikt (som om jag förstår det hela rätt är de samma som de tidigare församlingsgränserna). Ta reda på vem som är din lokala bitillsynsman!
 
Var rädd om dina och andras bin! :) Gå en kurs om vad det är som gäller för dig som biodlare - före detta biodlare, nuvarande biodlare och kommande biodlare!
 
 
 

Kommentera här: