Drottningmärkning plus en sammanslagning.

Nu har vi märkt alla våra årsodlade och producerande drottningar. Slutligen verkar det hamna på 17 drottningar. 17 drottningar erbjuder viss övning i drottningmärkning (för nybörjade som oss) och vi kom snart fram till en lösning som funkade hyggligt. 
 
Inköpt märkfärg för året (vit) skulle duttas på damernas ryggsköldar och redan efter första dutten på första damen drog vi slutsatsen att nån jävla pensel kommer inte i närheten av nån drottning igen. Penseln håller på tok för mycket färg som är svår att bli av med innan den lömskt släpper allt på en intet ont anande drottning. >:(
Viss kalabalik och några flinka manövrar senare blev det lagom med färg kvar på damen. 
 
Den fungerande metoden som blev tillräckligt bra till slut var detta:
 
 
Ett styck kass märkbur, en flaska märkfärg som torkar löjligt långsamt och en tändsticka. Tändstickan blev pensel och doppades i flaskan. Stickan torkades sedan av helt lagom och användes för att dutta färg ned på drottningen som vi hade smått klämd i märkburen. Änden på stickan passade perfekt i nätet på märkburen och höll precis med färg på sin platta ände för jobbet. Jäkla pilljobb! Inga bilder tagna under dessa moment. Glöm det. Men, nu är de så vackert vita... lite varstans men mest på ryggen. :)
 
Att flaskan med märkfärg som försvann mystiskt återfanns i min stövel(!?) blev också en glad överraskning. Missade tydligen detta och kände inte att den var där trots att jag haft stövlarna på mig flera gånger. 
 
 
 
Vi har även jobbat på med utbigårdar och några sammanslagningar. Mer om utbigårdar senare kanske. Men senast idag gjorde vi en sammanslagning. 
 
 
Avläggaren till höger har haft otur med drottningarna. Både den odlade tillsatta och den nöddrottning de drog upp har gått förlorade. Nu är de drottninglösa och jobbar på så gott de kan. Drar in honung och de byggbin som finns kvar jobbar på övertid.
 
Avläggaren till vänster har en drottning som går som tåget och de är nu redo för en låda till. Synd att missa den bimassa som ändå finns i den drottninglösa avläggaren så en sammanslagning är lösningen.
 
De drottinglösa fick utbytt några outbyggda mellanväggar till nyslungade ramar från helgen som gick. Passar nog de trångbodda i vänsterkupan perfekt och kan hjälpa till i acceptensen av sammanslagningen. Sedan lyfte vi på taket på kupan med drottning och...  
 
De blev inte nåt imponerade av att vi lyfte innertaket och glänta på plasten. Inte alls... Nä, brusade och tjurade på lådkanterna gjorde de. Här skulle minsann ingen komma och kika på vad de håller på med. Fåniga bin. Lösning? Michael hämtade dänkflaskan och duschade ned bina i lådan igen. Hmpf. :[
 
Sedan var det inget knussel. Häpp, så åkte de viselösa upp på de andra. Botten bort och allt annat med. Den enda kvarvarande kupan flyttades ett stycke så den hamnade ungefär mitt imellan de bägge stått förut. 
 
 
Ganska odramatiskt med bara lite omorientering vid inflygning på dragbina. Nu skall de få bekanta sig under några dagar sedan skall vi kika och se om allt fungerar igen. 
 
 
 
Nu skall man gå in och ta hand om tjuriga sommarlovsungar. Undra ifall dänkflaskan funkar på dem också? ;)

Kommentera här: