Testar några utbigårdar och har materialkaos.

Puh! Nu är det mesta flyttat och klart. Vi har bara en (den närmaste) kvar att flytta fem återstående kupor till. Jag kan säga att vi redan lärt oss massor om utbigårdar och hur strukturerad man måste vara för att ro runt en handfull bigårdar. Penna och papper har blivit ett måste. Inte en chans att hänga med annars. 
 
Och hängt med har vi inte gjort med materialet... igen... Helt plötsligt går ramar och sarger åt i parti och minut känns det som. 
 
Tio lådor fick trådas och vaxas på midsommardagen:
Köksbordet som tillfällig arbetsplats.
 
I veckan fick det bli ytterliggare femton lådor som trådades för att smältas mellanväggar i. Bara för att ha någorlunda balans och marginal. Inge bra.
 
Spärrgallren tog slut så vi fick (Michael fick) snickra några. 
 
Något som känns rätt okej nu är iaf att mycket har i år blivit standardiserat för serietillverkning i snickarverkstan´. Tak, bottnar, foderlådor, spärrgaller, fluster och även bänkar att ställa kuporna på. Mycket med mallar och fixturer så man kan göra många vid varje tillfälle. 
 
 
Så blev det oxå utbigårdar:
Här testar vi på åkerböna och klöver. Kanske lite blåsigt och öppet, men vi satte även två kuopr på andra sidan fältet (samma drag) men där byter vi blåsten mot mindre sol... Får se vilket som verkar bäst till våren.
 
Här står de på solsidan om en åker i träda. Maskrosdrag och klöver. Skogspartier runt om lovar hallondrag. Området har också en skylt som gör gällande att floran är mycket bred vad gäller artrikedom. Kan vara intressant! 
 
Första utbipården vi körde bin till kanske inte ser så kul ut, men står bra i lä på solsidan om en lada. Utvecklingen har varit helt okej för dessa samhällen och bina har fullt upp.
Mycket sol, lä, åkerböna, raps, ekologisk odling och trädor med mycket blomster runt om. 
 
 
Sista utbigården kommer förhoppningsvis i veckan och de avläggarna som skall dit sitter  på tre-fyra lådor och får åka på släp. De är helt enkelt för stora för att få in i bagagen på bilen. ;)
 
Nja, vi kanske skall hitta en bättre lösning för bitransport inför nästa säsong än att skumpa runt med dem i skuffen som ovan. Lite lattjo att hålla tummarna för att inget havererar och bilen fylls med åksjuka bin under färd. Det och att vara ännu mer förberedd med material till kuporna. Det får hamna rätt högt upp på "att fixa-listan". Jo´råsåatt. 
 

Kommentera här: