Bitillsynsman.

Vi hade bokat in ett besök av vår tilldelade bitillsynsman. Nu har flera avläggare blivit nära på samhällen och det börjar bli lite stökigt med all flustertrafik i trädgården när bina far som vinande projektiler utmed örsnibbarna. Man får med andra ord passa sig lite vart man går. Planen är att det skall provas en handfull utbigårdar inför kommande säsong. För det behövs tillstånd att flytta kupor. För tillstånd behövs en bitillsynsman. :) Häpp! Ett möte inbokat. 
 
Britt-Marie, bitillsynsmannen, dök upp kl13.00 och alla 27 enheter i hembigården var genomsynade och klara till kl18.00. Bitillsynmannens uppgift är att syna samhällen efter sjukdomar. I synnerhet amerikans yngelröta. Michael fick göra det mesta jobbet och Britt-Marie var med och synade. Vilket i stort var varenda ram utom möjligen rena mellanväggar som sattes i dagen innan. 
 
Michael gick kursen "Godkänd biodlare" den 30 mars i år och har fått sin ansökan om att bli Godkänd biodlare godkänd av Jordbruksverket. En utbildning som går igenom bisjukdomar och vilka skyldigheter du har som biodlare. Det är lagstiftning, föreskrifter och förordningar. Man inser att det är rätt tunga grejer och det är inte vind för våg man skaffar bin och har dem i kupa. Inte heller vind för våg man skeppar kupmeterial och bipryttlar kors och tvärs över riket. 
 
En bitillsynsman får enligt 7 § (SJVFS 1992:38) ge en godkänd biodlare tillstånd att flytta bisamhällen, bibostäder och biodlingsredskap mellan ut- och hembigårdar. Tillståndet gäller över en bestämd tidsperiod, men aldrig längre än 12 månader (31 december rekommenderat sistadatum - nytt år nytt tillstånd kan man säga). Samtliga bigårdar skall vara anmälda till länsstyrelsen. 
 
Vare sig Britt-Marie eller Michael eller jag hittade något misstänkt eller konstigt. Ett samhälle har haft en släng av kalkyngel, men är troligen, efter drottningbyte och lite tajt boende, på god väg att hantera situationen. Men ingen yngelröta hittades (puh...) eller missbildade vingar pga varroa. Det blev blanka papper och inga konstigheter som hindrade flytt till utbigårdar. Yay! :)
 
Vi var lite nervösa inför att gå i det elaka samhället... 
 
Monstret till höger. :(
 
 
Sist vi kikade under huven på den stapeln var det antihistamin, betapred och tre timmar på akuten för Michael. Å andra sidan påpekade Britt-Marie att man kanske inte skall gå i en kupa kl22 på kvällen...
 
17.00 på eftermiddagen visade sig dock inte vara några särskilda bekymmer. Rökpuffen doserade visserligen lite elakheter, men överlag ansåg Britt-Marie att det var ett beskedligt samhälle... Som behövde skattas! Och byggas ut! Ok. Vi får kavla ned ärmarna och ta tag i det så snart vädret blir tillåtande igen. 

Kommentarer:

1 Anonym:

Varför inte lyfta av 4 lådor och ställa de bredvid? Helst den med drottningen i?

Svar: Vi har planer för det buset, vi avvaktar för lite bättre väder. Orutin av oss att vara i kupan så sent på kvällen.
Martina Karlsson

Kommentera här: