Grävling i bigården(!) och avläggarutvecklingen hitintills.

Mera surr åt folket! Här surras det så in i bänken. Så vad händer? Låt mig börja med den där huligangrävlingen som terroriserar landskapet här kring Rännagårn´. Vi har observerat denna gruffande och huffande gråbuse sent om sommarkvällarna när den jagat mask och annat krälande. Morgonspår har bestått av gropar och hål i gräsmattan. Vi har varit mest oroliga för att grävlingbuset skall fatta intresse för våra höns, men det var missriktad oro skulle det visa sig. För vid dagens inspektion av avläggarna hittar vi bitmärken i en av kuporna och ett inbrottsförsök via nätbotten! Misstankarna samlas kring en förövare vars beteende och utseende matchar en viss Grävling...
 
Ett styck nätbotten som vid närmare inspektion innehöll en vacker uppsättning tandavtryck! 
 
 
Så en ny botten åkte på. Den vandaliserade hamnar på service. Nu hoppas vi att grävlingstycket fick sig ett bistick eller två i snoken och därmed förstått att bin ger man sig inte på ostraffat. Och att hen därmed håller sig här ifrån. Hmpf! *armar i kors* 
 
Över till avläggarna. Vi gjorde en runda i avläggarna den 3/6 och hittade stift/ägg i sju av tjugo möjliga. Dvs drottningen är närvarande och hade antagligen precis börjat producera. I fyra hittade vi nya drottningceller, vilket betyder att drottningen gått förlorad på något vis. Mat till svalor eller tornseglare (jäkla ligister) eller helt enkelt inte hittat hem igen. De kan också varit defekta på något sätt så att bina inte accepterade henne. I nio avläggare hittade vi vare sig stift eller drottning så där blev det att avvakta en vecka till. 
 
Det var ju som sagt bara en vecka sedan tillsättning/kläckning så de skulle ha hunnit bli könsmogna och varit ute och parat sig och blivit uppmatade och blivit produktiva på bara de dagarna... Puh. Inte lätt att vara drottning. Otroligt duktigt att ha hunnit med allt det! :)
 
Så gick det en vecka och så var vi i idag och kollade läget på de som vi avvaktade med förra veckan.
 
Anteckningsprotokollet. Vacker läsning på många sätt!
 
 
 Idag 11/6 kan vi konstatera stift och drottningar i femton(!) av tjugo. Vilket får oss över målet om tolv avläggare. Vi avvaktar fortfarande de fyra som dragit upp nya nödceller (som borde krypa i veckan). 
 
 
Här har de varit så på hugget att det var dags för en låda till på några. 
 
 
Så även här. Två till kunde ha fått en låda, men vädret i veckan skall ju vara sådär. Vi valde att avvakta så de kan hålla värmen. De hade ännu lite utrymme kvar, tyckte åtminstone vi. 
 
Miniavläggarna hade också gjort full pott, så när som på en. De sitter ju på bara fyra eller fem ramar och här kan utrymmet ta slut på ett ögonblick. Vi har lite planer och får lov att bevaka dessa.
 
Miniavläggare på g, en ram med lite väl mörkt vax, och till sist en fet drottning!
 
Nu avvaktar vi nån vecka till. Sedan skall det kontaktas bitillsynsman, ordnas utbigårdar, märkas drottningar och tas itu med ett ilsket samhälle. Kul! ;)
 

Kommentera här: