Separation av miniavläggare och första utbigården.

Våra miniavläggare, som skulle vara "förvaring av drottningar vi fått över", har gjort så bra ifrån sig att de fem ramar de fått till förfogande har tagit tvärslut och akut brist på utrymme uppstått. Men med det kom nya bekymmer. Typ, man bygger en halv vinter och försöker förbereda sig med ramar, sarger, tak och bottnar så man tycker man har till hundra kupor... minst! Men se, tak och bottnar tog slut. Attans.
 
Ett dygn av turbosnickeri senare hade Michael koll på läget igen. Dags att ge miniavläggarna mer plats. 
 
Dåååå kom nästa problem. Vi gjorde avläggarna med dubbla fluster och skiljevägg. Två avläggare i varje låda och var sin utgång - en på baksidan och en på framsidan. Hur skall man dela dem utan att det blir en herrans massa felflygningar? Efter lite tankemöda... gjorde vi så här:
 
 
De med flusteröppningen bakåt fick stå kvar, med flustret bakåt, i egen kupa. De med flustret framåt fick en ny, egen bänk och egna kupor med flustret som förut. De ställdes alltså rygg mot rygg. Och gissa vad? Bina missade ta mig fanken inte ett vingslag. Det var flustertrafik precis som före separationen och bina brydde sig inte ett smack! Ha! Seger! ;) Nu har de utrymme för några veckor till och vi kan planera kommande utbigårdar.
 
 
Vi gjorde vår första flytt till en utbigård för några dagar sedan, faktiskt. Första gången vi körde kupor i bilen och lämnade dem utanför hembigården. Jo, det snittade lite att lämna dem. Våra fina bin.
 
 
 

Men herregud... Visserligen är klockan typ 22.30 på kvällen men är det inte förbjudet att se så sliten och menlös ut? :[

Michael fick bygga en rigg av en gammal pall som vi kunde ankra i bilen. I pallen kunde vi därefter ankra kuporna. Skumgummi i flustren och en kil i det löstagbara bakstycket gjorde det relativt bisäkert under transport (Michael satt med bidräkten på sig under hela resan - några vi mötte under färd tittade till både en och två gånger). Här finns potential förbättringar. För själva transporten alltså. ;) Men nu står fyra pluttar till kupor på vår första utbigård. Det skall bli spännande att se hur utvecklingen blir under våren nästa år. 

 

Kommentera här: