Rosta kaffe!

Gubben i huset rostar sedan några år kaffe för självbruk. Ränner och köper grönbruna bönor - råkaffe - från diverse tillhåll för finkaffe och roar sig med att, som sagt, rosta dem själv. I varmluftsugn, skall tilläggas.  
 
Man skulle lätt kunna tro att rostat kaffe luktar sådär gott som ett nyöppnat paket färdigt kaffe från butiken gör. Icke, kan man meddela. Snarare ett stökigt os som luktar som om någon kortslutit två elektriska kakor. Det kan ta en stund att vänja sig vid, men det går. En passus hade kunnat skrivas om rökutveckling, men nöjer mig med att tillägga att brandvarnare bör avbatteriifieras innan rostsessionen är över. Det kan annars gå vilt till under några sekunder.  
 
Först brer han ut bönorna på en plåt. Jämnt lager och inte för mycket. Bönorna sväller nämligen under rostprocessen och resultatet kan bli väldigt oenhetlig om bönorna täcker varandra. 
 
 
Ungnen är satt på 230grader. Monsoon Malabar heter kaffet för dagen.
 
 
Först händer inte mycket, men sen händer det mer. 
 
Kaffet tas i det här fallet vid första "crack". Bönorna poppar och hoppar till inne på plåten. Har man haft tungan rätt i mun så infaller detta ca 10-12min i i rostningen och bönorna har så här dags även fått annan färg och svällt upp och blivit lite puffiga. Man bör unvika oljebildning på bönorna då det tillför smaker som kan vara rätt oangenäma om man är oförsiktig. 
 
 
Färdigt! Nu skall de tydligen "luftas" i nån dag för att sedan kunna beredas på bästa sätt. Gubben beter sig som han fått julklapp och letar dofttoner och nyanser i kaffet. Nörd! :)

Kommentera här: