Drottningodling är tufft för nerverna...

I lördags var vi ute i bigården för att kontrollera att alla celler hade blivit täckta. Vilket de borde ha blivit. 
 
 
I ena kupan såg det ut så här. Det mesta var täckt eller så gott som täckt. Två celler var ratade och ett par, tre stycken hade bina lyckats hitta larver vid sidan om våra utvalda och dragit upp dubbelceller (och faktiskt en trippelcell). Det kan vara så att om man skall stansa ut celler för odling så får man vara noga med att ta bort eventuella larver som råkar slinka med på sidan om den man valt ut... Okej, det är härmed noterat. Dubbelcellerna (och den som var trippel) gjorde vi om till singelceller igen med en dyckert som vi sonika förde ned i cellen och dödade larven.
 
I andra kupan var det lite annorlunda... 
 
 
Här har vi största svärmfaran. De har täckt cellerna, eller är på väg att täcka. De ratade fem-sex stycken(?) och lyckades också göra några dubbla och en trippel. Dyckerten åkte fram igen. Men de borde ha täckt dem mer, eller? Det här tordes vara 6-7 dagen och de borde således vara täckta. Kanske tog vi väldigt späda larver så att vi ligger någon dag efter i schemat? De hade också - fråga mig inte hur det gått till - lyckats dra upp en handfull drottningceller från över fem dagar gammalt yngel? Vi spärrade ju drottningen i nedre lådan och lät det gå fem dygn. De borde då bara ha för gammalt yngel för att dra upp drottningar... Skumt. Vi rev alla vi inte odlat själva då det kan vara drottningar av lägre kvalitet på de som eventuellt är uppdragna på äldre yngel. Det kan mycket väl ha blivit kanondrottningar, det vet man ju inte, men vi håller oss till de vi odlat.  
 
Sen följde en stunds brainstorming... Vågar vi låta samhället bero? Kommer de hinna svärma innan lördag? Skall vi flytta drottningen och yngelrummet åt sidan och ha dragbina kvar på gamla platsen för att dämpa svärmlusten? Aaaargh. Dumma bin... ;) Vi konsulterade vår mentor på biföreningen, mest för att bara bekräfta eller dementera våra tankar om åtgärder. 
 
Klockan tickade iväg och efter att ha inspekterat drottningen, som var fet och stor - dvs inte nedbantad för att kunna svärma. Och sett att det fanns yngel och stift. Och att de nästan byggt ut hela den låda mellanväggar de fick för en vecka sedan, så slängde vi på en ny låda mellanväggar till yngelrum som de kunde bygga ut. Vi låter drottningen gå kvar och bina bygga och dra honung. Under strikt uppsikt! Vi får se om det straffar sig. 
 
 
Så här kommer det inte se ut i höst eller nästa år. Då kommer vi jobba med utjämning så att alla samhällen blir likvärdiga. Det är svärmdämpande och kan mycket väl generera mer honung. Längtar till lördag. Vi är på helspänn och har svärmkupa och material för infångandet redo utifall. Eller som vår mentor sa: "Det värsta som kan hända är ju bara att det går åt helvete. Så ta det lugnt." ;)

Kommentera här: