Drottningodling.

Drottningodling, ja. Den planerade expansionen av bigården kräver drottningodling om det skall fungera under mer ordnade former. Förra året odlade vi också. Eller nja, mer eller mindre så fick avläggarna dra upp egna drottningar, vilket tog en faslig tid (+6 veckor) innan vi hade stift/ägg i lådorna, med de bekymmer sådant innebär. Med fler samhällen kan man lyxa till det lite genom att välja ut något eller ett par samhällen och låta den eller de dra upp samtliga drottningar för att sedan tillsätta avläggarna. Man kortar således tiden för avläggarens utveckling med hälften. Vilket är trevligt. Så. Vad gör man?
 
Vi slukade litteratur och websidor i ämnet. Michael gick även en utbildning under förra året där drottningodling ingick. Vi ansatte så klart även kollegor och föreningen i ämnet. Föreningen kontrade med att anordna en kortkurs i det teoretiska. :)
 
Föreläsare för dagen var Ingvar Carlsson från Sjuhäradshonung i Sexdrega. Som efter en snabb presentation av vår föreningsordförande, Ida...
 
 
...var taggad att köra igång med en crash course i drottningodling.
 
 
Han pratade om selektiv avel och kvalité på drottningar. Ovan visar han bågsnittsodling från förr.
 
 
Fram till modernare grejer med odlingsramar och cellkoppar och "snabbkokare". Vi gick vidare över till apideor.
 
 
När föreläsningen var avklarad hade vi frågestund och visualiserade ord till handling. Whiteboarden innehåller ledtrådar till vad vi pratat om.
 
 
Från visualisering skred vi till praktik några dagar senare. Omlarvning har hela tiden låtit lite klurigt men efter att ha fått känna och se på verktyg och arbetsmetoder så verkar det som det är en bra väg att gå. Så icke i år. 
 
 
Michael ville prova larvning och cellkopp i ett och samma moment. Således stansade vi ut larver i lämpligt stadie. Kakan som är kvar blir inte så vacker, men ett stilla antagande blir att bina rättar till detta. :)
 
 
Med lite smält vax limmade jag cellerna med larv och allt på odlingslisten.
 
 
Sen var det ut i bigården och sätta våra kommande drottningar på avsedd plats. Våra två odlingssamhällen hade preparerats fem dagar innan med splittat yngelrum och spärrad drottning. På förmiddagen hade vi flyttat den spärrade drottningen åt sidan så bara äldre yngel och dragbin blev kvar på den gamla platsen. De hade nu varit drottninglösa i tre timmar och var allmänt nervösa. Nu hoppades vi att de skulle vara sugna på att få larver i rätt ålder för att dra upp drottningar. 
 
De tillsattes på eftermiddagen och fick stå över natten. Morgonen där på såg ramarna ut så här:
 
 
Gott om ambin och nääästan alla celler utbyggda. Utav de 60 cellerna kanske fem var tveksamma. Otroligt!
 
Nu flyttades urpsungliga drottningen tillbaks och lite av en kamp mot klockan påbörjades. Bägge våra odlingssamhällen är lite för starka. Och risken för svärmning är överhängande. De fick mer utrymme i form av en låda mellanväggar att bygga ut. Vi övervakar draget på nektar och försöker se till att det finns lämplig plats för honungen.
 
Våra planerade avläggare skall göras lördag 28/5. Känns som en evighet dit! 

Kommentarer:

1 Inez:

Så spännande! :)

Kommentera här: