Maskrosdrag och planering.

Högsommarvärme innebär inte bara högtryck (haha) utan även högt tryck i bigården. Vi har efter bästa förmåga försökt jämna ut samhällena så att ingreppen och utvecklingen i bigården skall bli så unison och samvärdig som möjligt. Den senaste tidens väder och utveckling har gett oss möjligheter till detta. Och vi kan hoppas att alla är på god väg. Dock har vi några som sticker ut lite, men åtgärder är planerade. :)
 
I nuläget är det dock absurd tillväxt i gården och det får hystas på mellanväggar och skattlådor hela tiden. Här gäller det att vara på tårna. 
 
 
Vi använder sällan rökpusten, men i veckan skulle vi inspektera hela bigården, ned till sista ramen, och när lådor åker på och av är det lätt hänt att det blir lite mycket bi-kross. Vi har löjligt beskedliga bin, än så länge, men ibland irrar de iväg över kanterna och det blir ledsamt om de hamnar i vägen. Och det undviks med ett litet puffande från pusten. Jag brukar även hjälpa till med att schasa på dem muntligt, vilket får Michael att himla med ögonen. :)  
 
Utvecklingen skenar verkligen hos några och vi börjar skönja lite fuffens i den större. Det är mycket sommar kvar (förhoppningsvis) och vill inte ha några trixande bin.  
 
 
Splitten till avläggare är planerad, men först måste det odlas drottningar (också inplanerat as we speak) men fram tills dess hivar vi mellanväggar på dem så ambina håller sig upptagna. Vi har spärrat drottningen för planerad odling i nästa vecka. Inget värre kan hända på den tiden (inga oplanerade drottningar hinner åtminstone hitta på bus innan dess). 
 
Översta lådorna väger digert av nyindragen nektar. På kvällarna står bina i flustren och fläktar och närmar man sig kuporna hamnar man i en dimma av tung honungsdoft! Sedan man gick och blev biodlare ser man med helt andra ögon på maskrosor. Ett hav av maskrosor runt gården gör en himmelskt lycklig. Ha!
 
 
 
I helgen skall det dock bli lite tristare väder (just som våra större äppleträd står inför blomning - typiskt) med regn och blåst. Bina får nåt eller några dygns vila (och vi också). Bra eller illa får framtiden utvisa. Nästa vecka blir tuff för de som aldrig drottningodlat förr. Typ, vi... Nä, mest spännande, faktiskt. ;) 

Kommentera här: