Drottningtillsättning.

Några avläggare har gått miste om sin drottning. Starka avläggare som har fullt upp med att fylla allt ledigt utrymme med honung. Tillräckligt pigga och på gång för att vara värda en ny drottning. Och tur i oturen så blev ett par drottningar från våra miniavläggare (avläggare som får dela på en sarg, tak och botten och som får var sin ram yngel och var sin ram mat och fyra mellanväggar) parade. De hade drottningar på gång och växte så det knakade. Dock tveksamt om de skulle hinna bli starka nog för invintring och syftet var från början extradrottningar alternativt möjlighet för senare sammanslagningar. De hade vilket fall fått egna lådor sedan ett par veckor och det är fullt med yngel. 
 
Lite lustig uppställning, men ett ganska tvunget när de har fluster åt vardera hållet på delad låda och för att få dem att flyga rätt när man ger dem var sin kupa. Som här. Nyss delade. 
 
Vi snodde drottningarna och märkte dem och placerade dem med ett par följebin i transport- och tillsättningsburar. Mat geggade vi ihop av florsocker och sirap.  
 
Gult inte bara på drottningens sköld, utan även på Michaels fingrar. :)
 
Ett tips vi fått av en biodlarkollega för att se om ett samhälle är villiga att ta emot en drottning är att placera drottningburen på ramarna och se hur bina beter sig. En parad drottning på yngelrummet:
 
 
Från inga bin till så här på 20-30 sekunder. Även en novis som en annan inser att det verkar föreligga ett visst intresse för vad som finns i buren. ;) Men är de intresserade av att få henne som drottning, då de är drottninglösa? Eller är de intresserade av att döda henne för att de redan har en drottning eller tycker att de kan klara sig utan? Tipset bestod i att man puttar undan bina som sitter på buren och som försöker komma in. Flyttar de på sig utan motstånd är de vänligt inställda. Klänger de sig fast och vägrar flytta på sig frivilligt så skall man vara mer vaksam och hitta en annan tillsättningsmetod kanske. De vill troligen döda henne. 
 
Tilläggas skall väl också att utav alla drottningar vi tillsatt som ovan, så har alla bin flyttat på sig frivilligt. De går åt sidan när man drar med fingret över buren, för att sedan återvända med sitt intresse till drottningen. Alla tillsättningar har gått bra och vi har alltså inte råkat på några illvilliga bin som dräpt sin nya dam. Så hur solitt tipset är kan vi inte säga. Annat än att det verkar vettigt. 
 
Fyra dagar senare kikade vi i samhällena och hittade tomma burar, välmående drottningar och en massa stift. :)

Kommentera här: