Bottenbyte i kuporna.

Nu kan man så klart resonera att bottnen, ja den skall bina städa själva.
 
Absolut och för all del. Och man skall ha bin som drar in 150 kilo honung per kupa. Bin som låter biodlaren härja näck i bigården nattetid utan att bli det minsta stickiga av sig. Det vore ju toppen! ;) Men just nu har vi ingendera av den sortens bin. Just nu har vi den sortens bin som vi vill skall överleva till midsommar. Då får man bjuda på ett bottenbyte så bina kan koncentrera sig på annat än att släpa ut döda kompisar. 
 
 
Så när solen för nån vecka sedan gjorde väsen av sig och bina hittade frusna krokusar...
 
 
...passade Michael på att svänga runt bigårdarna för att just bjussa på nya bottnar (jag skötte ju kameran!). 
 
 
Otroligt graciöst(!) och med god lyft-ergonomi flyttades kupor från botten till botten. ;)
 
 
 
Samtliga kupor hade rejält med tyngd och det lät som en hel tyngdlyftartävling när Michael lyfte kupa. Mycket mat kvar med andra ord. Skall det vara så? Hm. Inte tillräckligt med rutin än för att säga att allt är ok. Men hellre god tyngd än ingen vikt alls. Nedfall då?
 
 
Vet inte om det går att dra någon slags slutsats av bilden ovan. Men den kupa som stått mest utsatt för väder och den som stått mest skyddad kan nästan anas i fallande skala. Just de här kuporna är avläggare från förra året och vi missade invintringen till sista draget här så en hel del sommarbin blev invintrade. Något som nedfallet vittnar om. Mer döda bin än vad vi är vana vid. I övrigt var samhällena överraskande starka och nu får man hoppas att de klarar sig genom april innan alla de gamla bina dör av. 
 
Bottnarna rensas grovt på plats. Alla bottnar skall hem för renovering i år. Nätet vi haft i botten har varit för klent och man kan se hur "saker" försökt ta sig in genom bottnen på de flesta kuporna. Möss gissningsvis. Vi har grövre nät i de nya bottnarna och de gamla skall få sitt utbytt. 
 
 
I hembigården har vi haft några kupor med annan botten. En trevlig botten med inbyggd flusterbräda och dubbel botten för varroainlägg och enkel rensning på våren. 
 
 
Men det här är andra året i rad där denna variant haft mest mögel och fukt. Luktar inte alls trevligt. Jämfört med våra standardbottnar så är dessa mindre roliga rent sanitärt. Går på avveckling i år. Monstret och syster fick standardbottnar.
 
 
Flustren på samtliga kupor ändrat från musfritt läge till sommarläge i och med bottenbyte. Nu får bigårdarna vara ifred tills vårinspektionen. Det finns att göra ändå. ;P

Kommentarer:

1 Anita:

Härliga bilder !

Svar: Tack! :)
Martina Karlsson

Kommentera här: