Nu gjuter vi mellanväggar!

Rensat vax från ursmältning och avtäckning skall smältas och gjutas till mellanväggar för att åter tas i bruk. På föreningen har vi förmånen att ha tillgång till ett vattenkylt vaxgjutar-kit! Hurra! :)
 
Man hinner gjuta ca 5kg i timmen. Det mesta beror på väntan på avkylningen så att mellanväggen hinner stelna tillräckligt så man kan ta den ur formen. Att skära går i ett nafs. Här kommer lite bilder. 
 
Vaxgryta till höger med skopa. Gjutformen är primad och klar. Lite diskmedel är bra att lägga på gångjärn i bakkant och avrinningen i framkant då och då. Vaxet har en fin förmåga att nypa fast ordentligt annars. 
 
 
Sedan skopar man i lagom mängd. Här är det träning som gäller. Vart man skall hälla och hur mycket. 
 
 
Stäng locket försiktigt. Överblivet vax pyser ut i framkant. 
 
 
Här gjuts det dadant-ish. Denna mellanväggen ville tydligen sitta i locket den här gången. Ibland ligger de kvar på botten och man får lossa dem därifrån. Det gäller att vara försiktig med silikonformen. Man vill inte ha jack och hack i den! Då fastnar vaxet garanterat och det blir ett helsike att gjuta. Så flinka fingar och glatt humör är ett bra utgångsläge. ;)
 
 
Hopp över till skärbrädan.
 
 
På med 3/4 Langstrothmallen och skär. 
 
 
*snitt, snitt* *nafs, nafs* Så är det klar! Tjusigt, va? ;)
 
 
Redo att sättas i ramen. 

Kommentarer:

1 Johan:

Hej!
Funderar på en liknande gjutform från Graze, Har ni formen i Dadant eller XXL? Funkar det fint till två Farrar?

Svar: Vet faktiskt inte om det är en Dadant eller XXL, men man får ut 2 st farrar Hoffmann à 142x424 med nån mm som marginal på höjden. Hoppas det svaret hjälper till.
Martina Karlsson

Kommentera här: