Oxalsyrabehandlat och klart!

Nu orkade inte Michael vänta längre. Vädret lovade att hålla sig runt nollan och när det lackar mot jul har man annat att stå i än att oroa sig över att få oxalsyran avhandlad. 😅
 
I somras, vid ett av besöken till lokala (nåja) redskapshandlarn´, så passade vi på att hamstra på oss de här vettiga plastflaskorna. 
 
 
Oxalsyra i torrform redan portionerad i behållaren. Blanda 250g socker med 250g vatten och häll i. Skaka om och behandla bigården! Så lätt. Om inte annat så kan vi ju nästa år använda samma behållare, men tillföra egen torrvara och blanda som innan. Vi tyckte oavsett att det verkade smidigt!
 
Dagen efter blandning laddade Michael en kylväska med varmvatten i petflaskor och stuvade oxalsyran runt om. På tio minuter var allt varmt och mysigt och redo för avfärd. 
 
Kylväskan passade dessutom som handsken på golvet i nya bi-bilen. Måste vara ett tecken! 😉
 
Sedan var det bara att köra racer mellan bigårdarna och hålla syrablandningen ljummen och ingreppen minimala. Från innertak av till droppat och innertak på tog det kanske tio sek. Inga större kostigheter. Alla bigårdarna avhandlade på tre tim. 
 
En av årets nya bigårdar. 
 
Utav de 63 invintrade samhällena verkade två, tre stycken lite väl klena och vi får se om de håller genom vintern. Alla tre sena avläggarna vi gjorde är starka och vi såg ingen volymskillnad på dem och produktionssamhällen från i år. Alla kuporna är fulla med mat och nu när oxalsyran är droppad kan vi summera att vi gjort allt vi kunnat för att få levande bin med oss till våren och går något åt skogen får vi skylla på något annat. 

Ett sätt att sälja honung...

...är att sälja till uppköpare i bulk. 
 
När skörden av honung ökar blir det att ligga i för att hinna kränga detta naturguld i burkat tillstånd via återförsäljare och/eller på diverse marknader. Visst kan man vara oändligt kreativ, men det skall finnas tid, möjlighet och en balans när det kommer till inlagt arbete också. Det blir någonstans där man får krypa till korset. Att bulksälja blir helt enkelt väldigt smidigt. Och som volymproducent en nödvändighet. Bara grovsilat ned i lämpligt kärl. Inget efterarbete. 
 
I vintras sålde vi överskottshonung till en kollega som drabbades av förra sommarens torka. Det var inte så mycket så det enklaste var att lasta bilen och åka en sväng. En affär som innebar inte bara honung, utan även visning av facilteter, prat om biodling och företagande. Mycket trevligt. 😊
 
Nu i början av hösten, var Krister Linell, från Svenska Biprodukter AB (SB), inbjuden att prata på vår biförening. En presentation av sig själv, företaget och biodling i sverige och utomlands. Michael var där och lyssnade. Återberättat var det tydligen en mycket intressant presentation/föreläsning/diskussion. Ett samtal med Krister efteråt resulterade i att vi fick lite mer matnyttigt hemskickat brevledes. 
 
Vi skickade av lite honung till "Mantorp", Staplad, plastad och klar.
 
Brevet resulterade i ytterligare kontakt med SB och vi beslutade att helt enkelt testa att sälja av en del av detta års överskottshonung till dem. Vi kör ett prov, sa vi! 😅
 
Vi valde att skriva ett leveransavtal, inget förskott eller delbetalning utan allt på ett bräde, och efter underskrifter och mail kom ett kuvert med streckkoder som skall klistras på locken till kärlen. SB bokar frakt och skickar frakthandlingar. Gratis upphämtning över 600 kg. Vad vi behövde göra var att göra upphämtning tillgänglig och honungen leveransklar. 
 
Här är honungen lastad och lastbilen åker iväg i bakgrunden. 
 
 
Okej... Nu då? 😄 Här följer lite egna funderingar: 
 
 - Hade vi inte följt leveransen via fraktbolagets hemsida så hade vi inte vetat att leveransen kommit fram. Det hade varit trevligt med någon form av bekräftad leverans från SBs lager. Ett mail? "Leveransen mottagen och allt ser bra ut." Nu kanske det bara är vi som är nojiga (nervösa förstagångsleverantörer 😂), men vi har jobbat hårt för honungen och det är inte utan ångest man lastade honungen på lastbilen. Det var ändå dryga tusen kilo med långa arbetspass och rätt mycket stolthet på lastpallarna. 

 - "Betalning inom 30 dagar efter invägning", var långa trettio dagar, tycktes det. Kanske av samma anledning som ovan - förstagångsleverantörer 😉. Men pengarna infann sig till slut på kontot och dagen efter det kom ett brev med "Leveransbesked" innehållandes angiven vikt på levererad honung och den utbetalda summan. Se där. 
 
 - SB är en bulkuppköpare som lånar ut kärl och om vi skall leverera till SB kommande säsong skall vi se över möjligheten att låna hem en IBC tank/Container. 
 
 - I grunden var själva proceduren enkel - kontakt, frakt och betalning. Dock var det en del kontakt fram och tillbaka för att allt skulle bli rätt. Frakthandlingar, hur godset skulle se ut och pallas och gällande utbetalning. Men så är det väl. Fråga hellre två gånger. Nästa gång blir vi ju andragångsleverantörer, och således mycket mindre nervösa. 😁
 
 
Vi skickar ett mail till Svenska Biprodukter AB med våra tankar om första punkten. 
 
 
Det finns fler bulkuppköpare på marknaden och koncepten är liknande. Vad som känns viktigt för oss är smidigheten. Upphämtning mer eller mindre ett måste från och med nu och det är svårt att komma ifrån att en snabb betalning är uppskattat. Vi kanske testar någon mer innan nästa säsong drar igång.