Flytt till sista utbigården.

Då har det äntligen blivit dags för flytten till den sista av de planerade utbigårdarna. Tanken kommer ju att man kanske tagit sig vatten över huvudet, men det känns ändå rätt ok. Det är nog mer nästa år som agnarna kommer sållas och det blir dags att skärpa logistiken. Inte helt oläskigt, men nu är nu och då är då. 
 
Det skulle bli fem samhällen till denna flytt. Planerat sex stycken, men ett fick en bortsprungen drottning och stod drottninglösa ett par veckor. Vi insåg tidigt att det blir inget med detta samhälle utan de får bli en sammanslagning. Som grädde på moset blev det ett äggläggande arbetsbi i kupan också. Receptet blev att Michael bar iväg gänget ett stycke och borstade av bina på en markduk han lagt där. De bin som inte trivdes på markkduken fick flyga "hem" igen. Hem bestod av grannkupan. 
 
 
Det var lte stök i ungefär 1 timme, med bin på gamla platsen, på markduken och bin som ville in i nya kupan. Sedan var det business as usual. ;)
 
 
Årets flyttar har lärt oss massor och vi tog flera utav dessa lärdomar i bruk vid första flytten. 
 
1. Ät ordentligt innan flytt (Det är tröttande och påfrestande på alla vis att flytta samhällen så energi behövs).
2. Säkra lasten ordentligt (Hahaha, det är mindre kul att stanna varje hundrameter för att kolla så allt sitter kvar).
3. Flytta inga kupor i mörkret (Det är svårt att se! Både vart du sätter fötter och vart du har lösa bin).
 
Därför blev det ett avbrott i flytten när fyra samhällen stod på plats. Det hade blivit för mörkt för att flytta det sista gänget. 
 
 
Vid besök dagen därpå var det full aktivitet i kuporna. Kul! Vi tror mycket på denna uppställningsplats. Skyddat från insyn, hyggligt skärmat från blåst, 50m till en liten å, åkrar med vall och träda, stora kastanjeträd, lindar och lönn. Med lite precision i skattningen nästa år kan vi skatta just innan de stora lindarna blommar och med lite tur få någorlunda isolerad lindhonung. Måsta testa! :) 
 
Denna utbigård står dock bara 1,4km från hembigården och dagen efter flytten var det ett och annat förvirrat bi som surrade runt sin gamla plats för kupan. Den sparade kupan som skulle flyttas till kvällen fick säkert några extra bin som flyttade in. Men, men. Det var absolut ingen fara på taket. På kvällen var alla bin borta. 
 
Sista kupan preppades vid 21.30 och lyftes upp på släpet. 
 
 
En öronpropp i drönarutsläppet täpper effektivt till för nyfikna bin
 
Fler saker att ta med till nästa gång om vi skall flytta bin blir att flytta dem innan de blir för stora. En fyra lådor hög kupa med 20kg honung på toppen är rätt vinglig att kånka runt. Men man lär sig säkert hantera sådant också längre fram.
 
Sista samhället på plats och bigården uppmärkt med kontaktuppgifter till ansvarig biodlare.
 
 
Nu känns det nästan lite tomt här hemma. :( Men nu är det bara att hålla tummarna inför kommande säsong. Mer som känns bra är att vi lyckats med det vi planerade: Drottningodling, avläggare och utbigårdar. Inte helt illa pinkat ändå. Nu kan det expandera i lugn och ro på respektive utbigård. :)

Kommentera här: