Årets trevligaste investering i biodlingen.

Senhösten 2015 planerades biåret 2016. Något som hamnat i fokus var det där med själva tappningen. Att få honungen i burken, så att säga. Efter några hundra burkar handtappat är man stel högt och lågt och att väga varje burk för att rätt skall bli rätt är tidskrävande och inte vidare effektvt. Mysigt de första gångerna/burkarna. Absolut! Men det sliter till slut. Och eftersom jag är "fröken Effektiv" så satte jag Michael i arbete. ;) Michael fick surra på nätet några månader för att hitta en väg till effektivitet. 
 
Något som gjorde att vi hamnade på Beecome i Malmö! Vilket var just rätt ställe att få komma ett par steg närmare själva prylarna man kan använda till honungshanteringen. Vi hade ganska snabbt kommit fram till att någon form av tappmaskin skulle komma att behövas 2017. Förväntad honungsskörd skulle bli en pärs att sitta och handtappa.
 
Förutom allt annat som fanns att se och göra på Beecome hamnade vi i samspråk med folket från Nassenheider. Vi hade fått tillfälle att kika närmare på deras tappmaskin. Och efter en mycket noggrann genomgång om hur maskinen fungerade, programmerades och plockades isär för rengöring noterade vi priset och åkte hem med mycket funderingar och tankar. Det skulle bli att bita i det sura.
 
Men så rätt som det var dök en begagnad tappmaskin upp under vår näsa. Visserligen inte nuvarande modell (modellen innan), men det var en tappmaskin som hade mycket att erbjuda ändå. Vi tvekade inte många sekunder innan vi slog till! Mycket trevlig säljare som var allt en säljare skall vara. Tack! :)
 
 
Michael, sin vana trogen, när det kommer till sådant här, plockade isär maskinen i sina beståndsdelar för att se hur allt hänger ihop och fungerar. Maskinen rengjordes minutiöst och fick även en sväng förbi vår verkstad så att Michael kunde reparera/modifiera några skavanker. Några skavanker som medförde att priset varit det helt rätta, men som vi kunde fixa. Som ny!
 
 
Allt man behövde medföljde och efter att ha studerat manual och knappat runt lite i tappmaskinens menyer körde i vi igång. 
 
 
Milde himmel... Efter kalibrering och invägning gick det hela i ett rasande tempo. Vi kontrollvägde var tionde burk för att säkerställa att inte det drog iväg åt något håll viktmässigt. Maskinen gick som en dans. Det som i vanliga fall skulle ha tagit flera timmar att tappa gick på 15 minuter! DET är en effektivisering, det! Sånt gillar man. :) Helt klart årets trevligaste investering när det kommer till biodlingen och honungshanteringen! 
 

Kommentarer:

1 Elise:

Så himla smart med en sån maskin! :D

Kommentera här: