Okulering av Vikarydäpplen - Beskära.

Hur har det gått med okuleringen av Vikarydäppelträden? Dags för en uppdatering. I höstas verkade det som om de flesta ögon växt fast. Sedan kom vintern och väntan på mars. Men lite efterforskning under vintern resulterade i att vi testar en plantskolevariant istället för att binda upp ettårsskottet med grundstammen. Kanske går det åt helsike, kanske inte. Vi testar och ser. 
 
Sagt och tänkt. En brutal beskärning görs där hela grundstammen klipps ned till det okulerade ögat. Förhoppningsvis skall nu grundstammen reagera med att skicka all sin kraft till det okulerade ögat och därmed få det att växa till sig till ett spjut/ettårsskott. Fungerar inte det så har vi sannolikt dräpt grundstammarna. ;P
 
 
Syns inte mycket, men en närmare till visar den brutala beskärningen.
 
 
Total amatörafton. Nu är det för sent att ändra sig. Vi har dock en grundstam kvar längre bort som kommer få en traditionell hakymp som reserv. Dessa grundstammar kapades i alla fall lite snett för avrinning och fick ympbalsam på såret för att skydda mot uttorkning. Vi får hålla koll ifall det behöver fyllas på under säsongen. Känns otäckt, men nu får vi hoppas på det bästa och bara vänta.