Hur gick det med cidern?

Jepp, jepp, jepp... En cider görs inte i en handvändning. I alla fall inte en gjord by-the-book. Det började med mustningen av våra vinteräpplen. Sedan var det en lång väntan med ett par omtappningar. För att slutligen tappas på flaska! Yay! :) Sedan utlovades en provsmak i januari.... Jo då. Det har smakats. :P 
 
 
Cidern kommer säkert utvecklas smakmässigt mer med tiden. Till exempel så har vår plommoncider och vårt plommonvin rundats av otroligt mycket efter ett och ett halvt års lagring. Mindre kantigt med mer friskhet och fruktighet med snällare och längre eftersmak. Så med viss säkerhet kan vi anta att även vår äpplecider kommer bara bli godare och godare.
 
 
Så hur smakar det nu då? Blev det nån äppelkick? Tja, undertonen av alkohol har nästan försvunnit. Det har blivit en del kolsyra. Vi hade föredragit en gnutta mer bubblighet. Vi kan kalla resultatet försiktigt kolsyrad till dags dato. Vi tror det kommer med lagring det med. Smaken i övrigt påminner starkt om drycken MER, den med smak av äpple, då så klart. Men mindre söt. Cidern är frisk och kanske halvtorr, men inte "scrumpy", som britterna säger. Det vill säga att den har en del sötma kvar. Alkohol? Jo´rå så att... Nej, men skämt åsido, så blev det med all sannolikhet i närheten av vad vi gissade på med mellan 4 och 5 volymprocent.
 
Vi är väldigt nöjda med vårt första riktiga cider-experiment. Ren, pressad äpplemust, lite jäst och en gnutta socker + en hel del väntan. Det kommer med all sannolikhet bli mer av denna vara. ;)

Kommentera här: