Dåligt äppleår = dags att beskära.

Inte helt sant, men inte heller helt fel. Våra äppleträd blommade någorlunda friskt och det såg ut som om det skulle kunna bli något utav det hela. Rikligt med humlor och bin surrade och mådde i träden. Men lömska nätter med frost och glåmiga dagar med blåst gick hårt åt blomningen. Det var över på en vecka och helgen där efter stod plommonträden i vacker skrud och se plommon, det fick vi massor av. Äpplen? Kanske 10-talet fördelat på 7 träd! Som tur var gick det bättre hos mor och far i Hedared och Michael och Elsa for dit en helg och fyllde bagagen med lånta äpplen så vi kunde få till åtminstone en omgång med äpplemust. Tack, mamsen och papsen! :)
 
Så i brist på frukt för träden att lägga krut på kan de lägga den på annat. Så som att läka och samla kraft till nästkommande år. Vi beslutade oss för att gallra. Något vi gjort tidigare år, med gott resultat, när skörden uteblivit. Med det goda resultatet menar vi att det har blivit finare träd och stabilare skörd kommande år. 
 
Ja, inte klipper vi träd nu om någon undrade. Det gjorde vi i somras.
 
 
Hööög tid att gallra ur den här stackaren. Risigt värre. För att inte tala om hur misshandlad man blir när man försöker klippa gräset in under den här kraken. Nog är nog och bort med krafset. Luftigt och mer plats för sol. Tack och bock. Nu håller vi tummarna för att det skall bli mer frukt på den här än vad vi fått de senaste 4-5 åren, då det varit tunt och gärna lite skorvigt. 
 
Under vintern skall det runt träden ösas hönsgödsel som får dela med sig av sina godsaker och rinna med regn och smältvatten ned i marken till rötterna, nu när inte gräset snor åt sig allt. 
 
 
Glad är jag också åt att vi gjorde insatsen att skydda småträden från rådjur och hare redan i fredags. 
 
 
Och Vikarrydymparna - absolut!
 
 
I söndags såg det ju ut så här:
 
 
Inte lika roligt att knacka ned käppar och häfta nät då inte. Så *klapp, klapp* på axeln där. 

Kommentera här: