Vi snickrar egna lådor till yngelrummet i år.

Den här våren har varit lite annorlunda. Maj erbjöd högsommarväder som snuddade 30 grader och vädret ville inte flytta på sig. Naturen fick bråda dagar och som biodlare var det bara att försöka hänga med så gott man kunde. Bloggandet blev skjôvet på. Vi fick sikta på viktigare saker. Snickeri till exempel. 
 
Inga inköpta frigolitlådor i år. I år skulle vi snickra själva efter inspiration från semi-mentor och vidare kollegor. 😊 Redan i höstas gjordes en resa till Byggmax där passande panel inhandlades. 
 
 
32 st längder 170x21mm panel gick på släp och lastades in i virkesförrådet. Knappast kvalitétspanel, men billig och fungerar säkert till kupmatieriel med lite färg på. 
 
När våren kom fick Michael snickarpanik och roddade ihop en kaprigg för enklare hantering...
 
 
Vidare behövdes en kapnota för att få ut mesta möjliga material ur det inköpta virket. Likt en professor Baltazar vandrade Michael av och an i någon timme innan:
 
Häpp! En kapcykel!
 
Tre timmar senare stod resultatet av hans tankeverksamhet. Material för 82 lådor och bara detta spill:
 
 
 
Vänsterstapeln är kortsidorna och har fått ett uttag sågat i sig som rambärarlist. 
 
 
Lådsnickarens två bästa kompisar. En redig bordssåg och en klammerpicka som kan skjuta ordentliga klammrar! 😍 Jo, det blir en del sågande och klammerskjutande.
 
För att ergonomin spelar roll när det skall göras många repetativa moment ordnades självklart en jigg även till detta. Bord med justerbar höjd och vinklat bord för montering underlättar.
 
 
 
Första dagen snickrades bara några stycken samman för att se hur det skulle fungera. Man får tid att fundera på justeringar och förbättringar. Viktigt att linjera materialet så att det inte blev förskjutet höjdledes. Glipor och vickande lådor är resultatet. Å så kan man ju inte ha det. Nej, nej.    
 
 
En sak vi gillar med 3/4 Langstroth är att de är stapelbara i varandra (utan ramar då såklart). 😆
 
Ramarna passar fint och det är grönt ljus för att öka tillverkningen. 
 
 
 
Medans Michael tillverkade handtagen rollade jag färg. 
 
 
Handtagen hade ju varit ivägen vid rollning så de satte vi på efteråt. 
 
Här har Michael migrerat över yngelummen från 10-ramars frigolitsarger till hemmasnickrade 11-ramars. Yngelrummet utökas därför med 2 ramar till binas glädjerop och applåder. 
 
 
*hurra, hurra* *klapp, klapp* 😄
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Hej skulle ni kunna lägga ut mått på delarna?

Svar: Absolut! Lite går att utläsa från bilden med kapnotan, men here goes: Långsidorna är 506mm och kortsidorna är 404mm. Urtagen för rambärarhylla/list är 19mm djup och 11mm bred. Men här får man vara lite observant och kolla med ens ramar och de mer exakta måtten för bästa passning. Man vill ju ha lite utrymme för att komma åt med kupkniv och kunna röra ramarna lite i kupan. Handtagen kan egentligen vara vilka mått som helst men vi valde en längsgående list som extra stöd till sargen. Brädorna vi använde är färdiga fasadbrädor med måtten 170mm x 21mm och i lämpliga längder för så lite spill som möjligt. :)
Martina Karlsson

Kommentera här: