Oxalsyrabehandlat och klart!

Nu orkade inte Michael vänta längre. Vädret lovade att hålla sig runt nollan och när det lackar mot jul har man annat att stå i än att oroa sig över att få oxalsyran avhandlad. 😅
 
I somras, vid ett av besöken till lokala (nåja) redskapshandlarn´, så passade vi på att hamstra på oss de här vettiga plastflaskorna. 
 
 
Oxalsyra i torrform redan portionerad i behållaren. Blanda 250g socker med 250g vatten och häll i. Skaka om och behandla bigården! Så lätt. Om inte annat så kan vi ju nästa år använda samma behållare, men tillföra egen torrvara och blanda som innan. Vi tyckte oavsett att det verkade smidigt!
 
Dagen efter blandning laddade Michael en kylväska med varmvatten i petflaskor och stuvade oxalsyran runt om. På tio minuter var allt varmt och mysigt och redo för avfärd. 
 
Kylväskan passade dessutom som handsken på golvet i nya bi-bilen. Måste vara ett tecken! 😉
 
Sedan var det bara att köra racer mellan bigårdarna och hålla syrablandningen ljummen och ingreppen minimala. Från innertak av till droppat och innertak på tog det kanske tio sek. Inga större kostigheter. Alla bigårdarna avhandlade på tre tim. 
 
En av årets nya bigårdar. 
 
Utav de 63 invintrade samhällena verkade två, tre stycken lite väl klena och vi får se om de håller genom vintern. Alla tre sena avläggarna vi gjorde är starka och vi såg ingen volymskillnad på dem och produktionssamhällen från i år. Alla kuporna är fulla med mat och nu när oxalsyran är droppad kan vi summera att vi gjort allt vi kunnat för att få levande bin med oss till våren och går något åt skogen får vi skylla på något annat.