Grönkål - dags att plocka in det sista.

Jo´rå, så att... Michael går och sträcker sig och ser stöddig ut när grönkålen kommer på tal. Bara ett och ett halvt grönkålshuvud(eller vad säger man?), gick åt till rådjuren. 
 
Han hade (eller vi för den delen) högflugna planer om att grönsakslanden skulle stängslas in och skyddas, men vi hann eller orkade inte med det. Istället täckte Michael över grönkålen med odlingsväv under vinter och senhöst. Och nog hade rådjuren smaskat i sig grönkålen om de kommit åt. Men nu var det bara lite på ett hörn de kom åt när väven blåst av under en höststorm. Kålen stod emot både snö och kyla och vind och kunde skördas både till höns och oss hela hösten fram till nu, typ. För nu, är det dags att ta hand om de sista kvistarna och kalla grönkålsåret 2017 avslutat. 
 
Inte mycket kvar när vi plockat och knipsat. Bara några stammat och småblad. 
 
Nog hade de kunnat stå kvar in till februari, men det som var kvar var inte övermäktigt att skörda så va´fasen. In med böset. ;) 
 
Sagt och gjort. Det sköljdes och rensades. Egentligen bara att skära bort det grövsta av bladnerven...
 
 
Sedan en snabb förvällning. 5 minuter kanske. 
 
 
Vi sköljder den avrunna grönkålen snabbt i kallt vatten och kramar sedan ur den. Det blir en kompakt boll. Stoppa bollar i fryspåsar och platta till. Det tar inte mycket plats i frysen när det väl är klart. Vad man har här är ett hyggligt grönkålsbestånd. Såg mäktigare ut i landet än här i påsar. Hm. 
 
 
Frys in. Tvärlätt och användbart i det mesta. Ungarna ser lite suspekt på grönkålen, men äter om det serveras i grytor osv. :)