Cidern är på flaska!

Hopps. Vi ligger lite efter med inlägg om ciderutvecklingen. Det kom lite jul emellan och stökade till det med tid för annat än blogg. Men Michael har varit flitig och gjort det han skall med cidern ändå. 
 
Det blev en andra omtappning efter efterjäsningen. Här står den omtappad och klar. Ordentligt mycket klarare än vid första omtappet.
 
 
Vi lämnade nån centimeter utifall det var bottensats (men det var inte alls mycket till bottensats) och silade det som kom ur häverten genom en diskbar tesil ifall det skulle komma med något som inte skulle med. 
 
 
Nu skulle det bli intressant att smaka!
 
 
Cidern var klar och doften fräsch. Ingen vinäger eller alkohol som slog upp i näsan. Glädjande nog så smakade den betydligt trevligare nu än vid första smakprovet. Inte alls så "spretig", som Michael (finsmakarn´) säger. ;) Dock lite blaskig och inte särskilt äpplig. :[  Kanske nåt som kommer. Den kittlade lite på tungan. Alltså fanns där lite kolsyra. Lovar bra inför tappning. 
 
Nu fick den stå någon dag till inför en slutlig giva socker för att hamna på flaska och där bli kolsyrad av sista gnuttan jästsvamp som finns kvar. 
 
Här räknade vi med 7 gram socker per liter för att få kolsyrat i flaskorna. Men vi fuskade lite och hamnade på 7,6 per liter till slut. Vi tror inte att några flaskor kommer att explodera av inre tryck av den lilla dosen. Proceduren är enkel. Skopa nån liter cider ur hinken och värm på spisen. Smält sockret där i och häll tillbaka i hinken. Rör om grundligt så att det blir ordentligt blandat. Tappa med hävert i diskade flaskor.
 
Michael stod på knä över badkarskanten och diskade 66 flaskor á 33 cl på tappdagen. Flaskor vi för övrigt tackar vår gode vän Anders för.
 
 
Till slut hamnade i alla fall cidern i flaska. Och SE vilken vacker och klar cider!
 
 
Det fick bli en bild på första lagret cider medans andra tappades för fullt vid sidan om.
 
 
Michael skulle ju "smaka hemmacider innan jul" och på dan före dopparedan passade han faktiskt på när jag rände ärenden. Hur cidern smakade var det fåordigt (eller till och med hemlighetsfullt) om. Jag blev ju utan och kan inte uttala mig. Men nog rätt nöjd vart han. Jag kan hållas. Nästa provsmakning blir i mörkaste januari. Då kan det behövas en äppelkick! 
 

Kommentarer:

1 Frida :

Ser gott ut. Ni är duktiga

Svar: Ja, vi är gott nöjda med hur klar cidern blev. Det skall bli spännande att smaka resultatet ordentligt i januari. Återkommer med smaktest och hur duktiga vi var. ;) God fortsättning och Gott nytt år! :D
Martina Karlsson

Kommentera här: