Slutskattning, myrsyra och vinterfodring.

Puh! Det börjar gå upp för en annan att det här är en rätt arbetsintensiv syssla. Biodling. Åtminstone säsongsvis. Sista veckan på semestern bestod av ett himla röj. Michael hade planerat utökningen av samhällen och skörden av honung. Uppskattat hur mycket det skulle bli av vart och planerat arbetsinsatsen för att hantera detta. Avläggarna var en hyffsat enkel manöver. Slutskattningen blev inte riktigt som vi avsett. Vi fick dubbelt så mycket honung som vi planerat med...
 
Dags för skörd vid Hembigård 2, vid öde huset. Jag är ger mitt bästa menlösa intryck. :)
 
Både jag och Michael har en mer industriellt inriktad bakgrund så vi har (enligt oss själva ;)) ett hyggligt öga för flaskhalsar och förbättringsmöjligheter. Något som uppenbarar sig rätt snabbt när man plötsligt får hantera dubbelt så mycket som var tänkt. 
 
 
Släpkärra blev ett måste. Vi tackade högre makter för att vi investerat i lövblåsen i våras! Utrymme för avbining(?) och mellanlagring blev halvakut. Vår avtäckningsteknik med värmekniv gick bra men redan halvvägs in i slungningen började vi spekulera i uppgraderingsmöjligheter. Vår nya självvändande 12-ramarsslunga planeras det redan en ny insats till. Flytsilen var helt underbar! Ett ton houng är inga problem. Ytterliggare ett tack till högre makter (eller så var det bara insikt i honungshantering). Ympning! Det är viss skillnad mellan att ympa för 300kg honung och 2 ton. Här har man lite att lära och tips från erfarna biodlare mottages tacksamt. Vi var lite rädda att vår ymp blev i minsta laget för satsen honung. Än så länge ser det dock bra ut. 
 
 
Tappmaskinen fick jobba hårt och rätt som det var tog glaspallen slut. 
 
 
Jahopp. Det var det, det. Resten fick åka i hink. 
 
I samband med slutskattningen var det ju även dags för invintring. Det skulle eventuellt behövts viss drivfodring, men vi tror det går bra i år ändå. Vi tog de flesta samhällena just som draget ströps (sent juli, tidig augusti). 
 
Socker hade inhandlats tidigare. 
 
 
Och nu blandades det för fulla muggar. Här har vi många, många flaskhalsar. Åtgärder redan planerade och budgeterade. 
 
Invintra med foder i påse. Testades och utvärderades noggrant förra året och resultatet finns att läsa i länken. Meeeen vi tänkte att vi kör ett år till med påse (slår oss själva i pannan - smack, smack!)
 
 
Halvvägs in i första invintringsomgången såg vi på varandra och konstaterade att det här funkar ju inte i längden. Arbetsinsatsen lär ju återbetalas tvärsnabbt med foderlådor jämfört med påse. Enklare och snabbare hantering. Enklare drivfodring. Enklare det mesta. Investering planerad. Punkt. 
 
Myrsyra efter första foderomgången. Lite sent, men så fick det bli i år. Värmen slog till den tänkta veckan och tangerade 25 grader så vi vågade inte riktigt med tanke på riktlinjerna för myrsyra och temp. Vi fick avvakta en vecka. 
 
 
Klassisk korttidsbehandling med wettexduk direkt på ramarna. 
 
 
3 och 4 dagar senare hämtas dukarna in och myrsyran har dunstat. Andra omgången vinterfoder utdelades samtidigt. 
 
Nu avvaktar vi att det skall bli neddraget så vi kan avsluta invintringen och invänta oxalsyran. 

Kommentera här: