Drottningkaos och avläggare - År 2.

Med förra årets drottningodling och avläggare i bagaget av lärdomar var vi övertygade om att vi skulle fixa årets odling och delningar bekymmersfritt. Hahaha!
 
Sååå. Förra veckan var det dags att skörda drottningar och göra avläggare. På torsdagen skulle drottningarna krypa och då hade vi bestämt att det skulle vara fint väder. Så var det bara. Något annat var inte acceptabelt. Michael hade väderprognosen på fickan 24/7 och hurrade och buade om vartannat. Ena dagen skulle torsdag-fredag bli kanonfina. Nästa stund regn. Sedan fin fredag. Sedan fin torsdag, usel fredag. Och så höll det på i en vecka. Aaaaaaaaah. Man kan ju få anfall för mindre! :(
 
Michael for runt och riggade lite mer bibänkar i bigårdarna dagarna innan. Vädret såg inte lovande ut..
 
Vått, blött och vått igen...
 
Så kom dagen för drottningskörd. På morgonen visade termometern 6 grader och på himlen låg en tjock molnmassa... Stön. Inte OK! Prognosen för dagen visade att det skulle lätta, bli sol och krypa närmare 15-16 grader framåt eftermiddagen. Vi bet ihop.
 
Klockan 13 hade Michael fått nog. I skuggan låg temperaturen på cirka 15 grader. Nu skulle det göras avläggare om så jorden går under samtidigt! Allt var förberett. "Nu kör vi!"
 
 
Vi skördade burarna och stoppade dem i ett block frigolit med hål lämpliga för burarna. Trots att vi hade preppat burarna med lite honung inuti så hade drottningarna slukat den födan och några letat sig tillbaka in i cellen för den sista fodersaften. Väl där kan de inte backa ut igen utan fastnar. Och då får man hjälpa dem ut. 
 
Man får vara rätt delikat på hand för att inte skada tjejerna när man skalar cellväggar.
Men det gick bra!
 
Första bigården var väl inget praktexempel i organiserat arbete. Man kan säga att vi var lite ringrostiga. Hursom. Till slut var vi klara. Två avläggare och två miniavläggare (sistnämnda ej på bild). 
 
 
I andra bigården gick det mycket smidigare. Vi jobbade efter hur solen gick över bigårdarna och betade av dem i så god temperatur som bara möjligt. 
 
 
Vi passade även på att skatta första vändan för året. Premiär för vår inköpta lövblås! När alla avläggarna var klara och samhällena återställda blåste vi bina ur skattlådorna för att undvika totalkaos. Skattlådorna skickades sedan in i bilen för hemtransport. 
 
 
 
Gick över förväntan smidigt med lövblåsen. Går att arbeta själv utan problem. Inte mycket bin kvar efter ett par vändor mellan ramarna. Blåser man ut bina mot kuporna så flyger de hem mer eller mindre omgående. Lätt en motiverad investering! Bra jobbat! :)
 
Är det tätt mellan bigårdarna behöver man ju inte släcka rökpusten. *host* Det gäller bara att veva ned rutorna och hålla ut pusten. :)
 
I nästa bigård gjordes två kraftiga avläggare. Dessa flyttade Michael till annan bigård då vi inte vill ha för mycket bin på just här.
 
Tveksam bild i motljus, om någon undrar... ;)
 
Bina hamnade i denna testbigården. Tillsammans med två avläggare från befintliga kupor. 
 
 
Och det var ungefär det vi hann med för dagen. 12 avläggare och skattning av tre och en halv bigård. Inte på långa vägar det vi planerat hinna med. Vad gör vi nu då? Drottningar kvar och halvklart med utökningen. Michael ringde vår mer erfarna kollega/mentor. Kort sammanfattning av längre samtal:
 
Michael - "Bla, bla, inte hunnit med, bla, drottningar över, dåligt väder, bla, bla." *svammel och stress*
Mentor - *funderar* "Man kanske skall ta det varligt med vad man tror sig hinna med på en dag?" 
Michael - "... Ah. Du tänker så." *insikt* 
 
Michael - "Hur gör man med drottningar man får över? Går de att spara några dagar ifall det är dåligt väder liksom?" 
Mentor - "Det går ju att skicka drottningar på  posten, och det tar ju några dagar. Har de bara mat och några följebin så kan man nog ha dem burade ett par dagar."
 
Ibland är det bra med mer erfarna biodlare. Inget att förlora. Vi fångade lite ströbin här och var (verkligen en brokig skara) och petade ned dem med de drottningar vi hade kvar. Lite honung smetat på buren fick bli förvaringskost. Så fort vi fick en timma uppehåll och sol så kunde vi göra avläggar-räder i snabba utfall. :)
 
 
Och se. Fredagen bjöd på ett par timmar sol och 17 grader. Drottningarna och följebina var det full fart på!
 
HEJ!
 
 
Ett sista ingrepp på lördagen resulterar i 18 avläggare. 
 
 
Alla avläggarna får minifluster då det är lite draguppehåll i flera bigårdar i väntan på klöver och hallon. Röveri lär det bli oavsett. Frågan är bara i vilken skala?
 
Två-bin-i-taget-storlek på flustret hjälper till i början. 
 
 
Nu återstår att ta hand om skattningen. 25 lådor raps- och maskroshonung. Hmm. Dags att börja jobba med slungrumslogistiken. 
 
 
Summering:
Om någon undrar så har vi haft vår bitillsynskvinna på besök för två veckor sedan och vi fick godkända papper på alla bigårdar. Ingen flytt av honung eller material över församlingsgränser före dess.
 
Lövblås = kärlek. :) Drottningodling nästa år får bli med enbart omlarvning istället för i kombination med stansning. Hanteringen var enklare och mottagandet lika bra, vilket motiverar den proceduren och kostnaden. Vi kommer antagligen odla i ett par omgångar istället för en stor. Det sprider riskerna och parerar till viss del för dåligt väder. Vi funderar även smått på parningskupor, men är inte övertygade än. Det blir en lite annan hantering och vi får fundera på den.
 
Nu återstår bara att det här jäkla regnandet skall ta paus och temperaturen leta sig mot 20-strecket så drottningarna kan få en chans att komma ut och para sig. Michael kollar vädret 24/7 och hurrar och buar... ;) 

Kommentera här: