Vårgenomgång och coachen tipsar.

Huj! Man känner sig alltid lite nervös och ringrostig vid första kollen i kuporna för året. Hur gjorde man? Var hade man grejerna? Vad skulle man ha med sig? Vad skulle man kolla efter? Arbetsmomenten? Och så vidare... Som tur är så släpper det efter några samhällen. Muskelminne och i alla fall en gnutta rutin sätter in. Yay! 😄
 
I år kollar vi samhällena nästan två veckor före 2018 och 2017. Kanske tur i det för dra åt helsike vad damerna gasar på!
 
Två 11-ramar lådor och det kokar över när taken är av. 
 
Bara att sätta på skattlådor. Drag finns. Plats behövs. Snart dundrar försommaren igång! Körsbärsträden är på god väg hemmavid. Hittade även dessa kompisar:
 
I skogen vid en bigård. Nu kommer de!
 
I söderläge i dikeskanter och vid husväggar lyser det gult. 😘
 
Gamla synder uppenbarar sig. Omärkta drottningar som 'man skall märka sen', och som inte vill bli hittade. Nu är det bara att fånga och göra jobbet som skulle göras förra sommaren... 
 
Coachen minitipsar: Ha alltid en bur i fickan när du är i bigården. 
 
 
Fasiken vad gott att ha kommit igång och dels kollat in status och fått på en skattlåda. Vi är väldigt nöjda med våra yngelrum i trä. Känns fräsha överlag. Väldigt lite mögel och usla ramar i år. Bra! 
 
Här kommer två tips från coachen!
Tips ett:
Var inte drottningnostalgisk - "Vi borde byta den här drottningen. Hon är gammal. Men hon har ju varit såå bra. Hon klarar säkert en vår till så odlar vi på henne nästa år och byter då." Coachen säger NEJ! Var inte drottningnostalgisk utan se till att byta i tid. Inget kul att hitta ett pucklande samhälle och få göra jobbet med att hiva ut bin och ta hem och städa kupa och smälta vax. Dumt, dumt, dumt. 
 
Här var det bara att vända ut och in på puckeltanten och planera in avläggare. 
 
Tips två:
Du glömmer väl inte 'vildbyggehinken' när du åker till bigårdarna?
 
 
På dryga 60 samhällen hittade vi en del vax. På ramar, lite mellan och på väl valda ställen. 😅 
 
Överlag bra övervintring. Fick repa lite vinterfoder på en handfull samhällen. Annars bra avvägt känns det som. Två puckelynglade och hivades ut (coachen tar mig örat). Två med lite svagare utveckling blev utan skattlåda. Ett monster fick två skattlådor för att bina skulle få plats! 

Kommentarer:

1 Tess:

Vad spännande att få ta del av arbetet med bina. Jag har själv velat köpa en del i andelsodling här i Skåne men missar alltid när de lägger upp platser, får hålla bättre koll på det :)

Svar: Ja, det är minst lika spännande för oss! Man kan aldrig vara säker på vad bina hittat på när man kikar ned i en kupa. Andelsodling är trevligt om man inte kan eller har möjlighet att själv ha bin. Rekommenderar ett besök hos odlaren och en titt i kupan. Första gången i en bigård och närkontakt med ett samhälle kan vara en mäktig upplevelse.
/Martina :)
Martina Karlsson

Kommentera här: