100% biodling!

Kan man säga så? Känns så i alla fall. De senaste veckorna - när vädret behagat - har det blivit biodling så man knappt vet upp eller ned vid kvällningen. 😅 Nu gäller det att föra ständiga anteckningar om vad som händer vart, annars tappar man snart bort sig. Michael har farit som en skottspole och laddat material i vänstervarv för att hinna serva alla bigårdar. Och det har blivit några avläggare på köpet. 😉 Anteckningar gäller även vilka avläggare som kommer från vilka bigårdar/samhällen. Det skall kunna spåras utifall dumheter händer.
 
 
Vi dras fortfarande med svärmgener och drottningarna är ju som raketer på försommaren. Dela till avläggare med 8-9 ramar yngel. Ett par drottningceller åker med. Senare i sommar får vi jaga drottningar igen  för att byta till de generna vi vill ha i bigårdarna. 
 
 
Laddat med avläggare och förpassade till ny bigård. 😍
 
 
Inför ett åskoväder ringer vår bondekompis vid vilken vi har en bigård hos. Hans granne menar att vi har en svärm som sitter i deras hage. Jahopp. Bara att åla i dräkten och kolla vad som händer. 😊
 
Svärmen tyckte tydligen att stolpen i bakgrunden var det perfekta stället för att mellanlanda. Det tyckte inte vi. Skrapa ned damerna i en balja och hiva ned i en kupa mellanväggar. 
 
Svärmfångstmaterial och galler är alltid med i bilen - nästan. 😁 
 
Ingen ögonkontakt med drottningen men de var kvar i lådan till kvällen och de sista marodörerna på stängselstolpen hade även de hittat till lådan. 
 
 
Nämnde jag åskoväder? Bina hade skiftande humör, som bäst, och de gillade inte att vi puttade dem från stolpen och de tog ut sina åsikter på Michaels fingrar, genom handsken. Visserligen bara ett kärleksfullt nudd, men de kan om de vill.😁
 
 
Ny bigård! Starka avläggare med mycket täckt yngel på väg ut. Låda 2 åkte på redan efter en vecka för att de skulle få plats. De nya flustren känns stora, men är till ytan inte mycket större än våra gamla.
 
 
Ny bigård! Också en glänta med bra skydd för insyn och vind. 
 
 
Rapsdrag rakt föröver flustrerriktning innebar hysteriskt drag och skattlåda på mer eller mindre omgående efter att avläggarna hamnat på plats. 
 
 
En bekymmersbigård med bortfall och skiftande styrkor håller på att utjämnas. Ett par avläggare och svärmen hamnade här. 
 
 
Snart är det mellantid i draget i väntan på hallondrag och åkerböna. Vi får lite tid över till drottningodling och förberedelser inför första skattningen. 😄
 
Michael är nöjd, trots två heltidsjobb!
 
 

Kommentera här: