Efter storskalig (eller i alla fall 40+ samhällen) migrering från yngelrum i cellplast till dessa trälådor förra året, gick övervintringen bra. Och efter att ha följt vårutvecklingen på samhällen som sitter på dessa, lite större, trälådor, var det inte mycket att tveka på. Vi kör fullt ut på trä i yngelrummen! 😄 Cellplast hänvisas till skattlådeverksamhet. Vi bloggade om detta förra året, men kör en halvrepris eftersom vi lärt oss nya grejer!
På välbestyckad brädgård hittar man fasadpanel med breddmått 170 mm. Panelens tjocklek är oftast 21 mm och längden varierar. Tror vi köpte 5,4m längder. Längd oavsett blir en sådan kapad panel perfekt i höjd till 3/4 Langstroth/Farrar. Det viktigaste är att panelen är 170 mm på bredden!

Michael fnyser, konstaterar att det knappast rör sig om hundraårig, senvuxen, norrländsk fur. Men kompromissar med "brasvirket" för att kunna bygga billiga lådor. 😘
Väl hemma läggs brädorna i kapjiggen.
Kapjiggen har två anhåll. Ett för långsidorna och ett för kortsidorna.
Långsidorna kapas 506 mm. Kortsidorna kapas 404 mm.
Snart inser man att det går att göra roligare saker än att kapa brädor...😑
Innan man kan börja skjuta lådor måste man fräsa/såga spåret för bärlisten. Där ramen skall hänga. Här:
Vi sågar bort materialet med bordssåg. Urtaget är 19x11 mm HxD. Men det går bra med lite toleranser. Blir det 18x9 funkar det också, men det kan bli tajtare med ramarna.
Stapeln till vänster har gått två varv över bordssågen för att få urtaget klart. Det är kortsidorna som skall ha urtaget för ramarna! Såga inte fel. 😋
Väl gjort är det bara att börja montera. Vi använder kompressor och en tryckluftsdriven klammerpistol. Lim är inte nödvändigt, säger han, men Michael är en man med hängslen, livrem, knäskydd och flytväst... Så lim blir det. 😘
Och i avsaknad av stabilt norrlandsämne får man ibland justera lådornas skevhet med vilja och övertygelse. Någon gång under arbetets gång får man passa på att skjuta lite klamrar så att det inte trillar isär när man tar bort tvingarna. 😅 Vi använder 50 mm klammer.
*trumvirvel* Ta-da! 😄
Plus att ramen passar! Inte illa...
Sedan lejer man ut arbetet på billig arbetskraft - som förutom mat och husrum (och arvet, tror dom!) - kammar hem en femhundring för att rolla lådorna.
Efter första varvet färg vill mannen med hängslen... justera ojämnheter. Det gör han med en bandslip.
När lådorna gått genom detta nålsöga, rollas de en andra gång. Dags för handtag.
Måtten på handtagen spelar inte så stor roll. Vi klyver 70 mm lockpanel och kapar dem lika breda som den färdiga lådans kortsida. Målas en gång före montering och en gång till väl monterade.
Michael upptäckte dock ett bekymmer med förra årets trälådor och våra kupbottnar. Så här har kuporna sett ut sedan förra året. I och med att panelen är tunnare än frigolitlådorna blir bottnarna större än trälådan. När det regnar samlas där vatten, när det snöar blir det snödriva och på vårkanten är det en perfekt "fågelmatare" då de kan sitta på det utstickande flustret och picka i sig vårtrötta bin som kikar ut. Duger icke. Först tänkte vi att "jaha, bara att plocka in alla bottnar och kapa dem så de passar." Men då passar de ju inte längre frigolitlådorna! Skit också.
Vänder man på lådan så handtagen hamnar där nere blir det bättre.
Inte så att vi kör kuporna upp och ner, nej, Vi monterar istället ett nedre handtag också. En limsträng, bytt till 38 mm klammer, och pang, pang så sitter ett nedre handtag på plats.
Som dessutom ger bättre brytmån för kupkniven när man skall kolla yngelrummet. Det nedre handtaget sågades snett för vattenavrinning (hängslen...).
Här har vi bytt till de nya 11-ramars trälådorna med det nedre handtagen.
Inget utskjutande fluster, utan bara flustret i sig. Bina bryr sig inte om någondera. De har några timmar drag kvar innan det skall mulna på och bli kallare väder. 😊
Wow! Snyggt jobbat! Önskar att ja hade energi och råd att bygga nya lådor åt mina bin också <3