Vi bygger fler yngelrum i trä - 11 ramar.

Efter storskalig (eller i alla fall 40+ samhällen) migrering från yngelrum i cellplast till dessa trälådor förra året, gick övervintringen bra. Och efter att ha följt vårutvecklingen på samhällen som sitter på dessa, lite större, trälådor, var det inte mycket att tveka på. Vi kör fullt ut på trä i yngelrummen! 😄 Cellplast hänvisas till skattlådeverksamhet. Vi bloggade om detta förra året, men kör en halvrepris eftersom vi lärt oss nya grejer!
 
På välbestyckad brädgård hittar man fasadpanel med breddmått 170 mm. Panelens tjocklek är oftast 21 mm och längden varierar. Tror vi köpte 5,4m längder. Längd oavsett blir en sådan kapad panel perfekt i höjd till 3/4 Langstroth/Farrar. Det viktigaste är att panelen är 170 mm på bredden!
 
 
Michael fnyser, konstaterar att det knappast rör sig om hundraårig, senvuxen,  norrländsk fur. Men kompromissar med "brasvirket" för att kunna bygga billiga lådor. 😘
 
Väl hemma läggs brädorna i kapjiggen.
 
 
Kapjiggen har två anhåll. Ett för långsidorna och ett för kortsidorna.
 
 
Långsidorna kapas 506 mm. Kortsidorna kapas 404 mm. 
 
Snart inser man att det går att göra roligare saker än att kapa brädor...😑
 
 
Innan man kan börja skjuta lådor måste man fräsa/såga spåret för bärlisten. Där ramen skall hänga. Här:
 
 
Vi sågar bort materialet med bordssåg. Urtaget är 19x11 mm HxD. Men det går bra med lite toleranser. Blir det 18x9 funkar det också, men det kan bli tajtare med ramarna. 
 
Stapeln till vänster har gått två varv över bordssågen för att få urtaget klart. Det är kortsidorna som skall ha urtaget för ramarna! Såga inte fel. 😋
 
 
Väl gjort är det bara att börja montera. Vi använder kompressor och en tryckluftsdriven klammerpistol. Lim är inte nödvändigt, säger han, men Michael är en man med hängslen, livrem, knäskydd och flytväst... Så lim blir det. 😘
 
 
Och i avsaknad av stabilt norrlandsämne får man ibland justera lådornas skevhet med vilja och övertygelse. Någon gång under arbetets gång får man passa på att skjuta lite klamrar så att det inte trillar isär när man tar bort tvingarna. 😅 Vi använder 50 mm klammer. 
 
 
*trumvirvel* Ta-da! 😄
 
Plus att ramen passar! Inte illa...
 
Sedan lejer man ut arbetet på billig arbetskraft - som förutom mat och husrum (och arvet, tror dom!) - kammar hem en femhundring för att rolla lådorna. 
 
 
Efter första varvet färg vill mannen med hängslen... justera ojämnheter. Det gör han med en bandslip. 
 
 
När lådorna gått genom detta nålsöga, rollas de en andra gång. Dags för handtag.
 
 
Måtten på handtagen spelar inte så stor roll. Vi klyver 70 mm lockpanel och kapar dem lika breda som den färdiga lådans kortsida. Målas en gång före montering och en gång till väl monterade. 
 
Michael upptäckte dock ett bekymmer med förra årets trälådor och våra kupbottnar. Så här har kuporna sett ut sedan förra året. I och med att panelen är tunnare än frigolitlådorna blir bottnarna större än trälådan. När det regnar samlas där vatten, när det snöar blir det snödriva och på vårkanten är det en perfekt "fågelmatare" då de kan sitta på det utstickande flustret och picka i sig vårtrötta bin som kikar ut. Duger icke. Först tänkte vi att "jaha, bara att plocka in alla bottnar och kapa dem så de passar." Men då passar de ju inte längre frigolitlådorna! Skit också. 
 
 
Vänder man på lådan så handtagen hamnar där nere blir det bättre.
 
 
Inte så att vi kör kuporna upp och ner, nej, Vi monterar istället ett nedre handtag också. En limsträng, bytt till 38 mm klammer, och pang, pang så sitter ett nedre handtag på plats.
 
 
Som dessutom ger bättre brytmån för kupkniven när man skall kolla yngelrummet. Det nedre handtaget sågades snett för vattenavrinning (hängslen...). 
 
Här har vi bytt till de nya 11-ramars trälådorna med det nedre handtagen.
 
 
Inget utskjutande fluster, utan bara flustret i sig. Bina bryr sig inte om någondera. De har några timmar drag kvar innan det skall mulna på och bli kallare väder. 😊

Kommentarer:

1 Sanna:

Wow! Snyggt jobbat! Önskar att ja hade energi och råd att bygga nya lådor åt mina bin också <3

Svar: Tack! Ja, det är en del arbete, men vi delar upp det och tar det lite i taget så rullar det oftast på rätt bra. :)
Martina Karlsson

2 Orje:

Jag blev inspirerad och har nu byggt 20 lådor. Men jag har en fundering över höjden på lådorna... standard är ju 167 mm dvs det blir ju 3 mm extra bigång mellan lådorna. Jag har mätt till 11 mm.
Upplever ni att bina bygger ihop lådorna? Borde jag såga bort 3 mm på 170 brädorna?

Tack för en intressant blogg!

Svar: Oj! Kul! :)
Upplever inte höjden som ett problem. Bina bygger drönarceller mellan ramarna/lådorna, men de gör de oavsett om det är 8 eller 11 mm som bigång. Att såga bort 3 mm på virket är mycket tid och arbete som kan läggas på annat.
Tack för att du tycker så! :)
Martina Karlsson

3 Mats:

De flesta byggen jag ser brukar köra isolerade yngelrum och trälådor som skattlådor. Ni gör raka motsatsen! Inte upplevt några problem med kylan på vintern?

Svar: Hej, Mats! Vi har besökt flera större biodlare som har mycket enkla lådor i sin drift och efter att själva ha provat sida vid sida - frigolitlådor kontra trälådor - så ser vi ingen som helst skillnad i övervintring. Första vintern med trälådor hade vi redigt kallt ett par veckor och funderade på hur det skulle gå, men bina sköter sin egen termostat via klotet. Kyla är inte den stora faktorn där vi har våra kupor. Kan tänka att norröver där vintern kanske är längre och strängare kan det säkert påverka mer. /M :)
Martina Karlsson

4 Mats:

Tack för svaret! Jag kan tänka mig att det är så. De som förespråkar topplistkupor säger ju att det är samma för dem. Och ifall man funderar på hur viktig takisolering är på ett hus jämfört med väggisolering, så kan man ju dra lite slutsatser av det ocksp.
Såg att ni bor ett stenkast bort från mig, bor i Falköping.
Jag kanske också ska testa mig på lite enklare lådtyper i framtiden. Jag har bara varit igång en säsong, och har LN. Det ser ju väldigt mycket smidigare ut att bygga lådor när man har ett ramformat som inte är högre än en bräda.

Svar: Bara trevligt med kommentarer på bloggen! :) Falköping är ju nästgårds nästan, ja. Kul! När det kommer till kupformat så kanske det inte spelar så stor roll om man avser att ha några kupor i trädgården eller så. Då funkar allt från tråg- och topplist- till uppstaplingvarianter. Isolerade som oisolerade. Skall man ha några hundra kupor så får man välja väg någonstans mellan funktion och hanterbarhet. Det blir ju mer av en arbetsmiljösituation, om man tänker så. Där tyckte vi att 3/4 Langstroth passade bra. /M
Martina Karlsson

5 Lars:

Väldigt intressant blogg, synd att den dog ut i april...
Jag vet inte om ni fortfarande har koll på kommentarerna, men jag ställer en fråga ändå:
Det ser ut som att ni inte använder rambärarlister? Om inte, varför inte? Blir det inte mycket besvärligare att få loss ramarna?

Svar: Hej! Erkänner att det inte skrivits mycket här på ett tag. Ledsen för det. Men glad att någon saknat inläggen. :)Svar på frågan. Nej, vi har ingen rambärarlist. Vi har helt enkelt inte upplevt behovet. Vill man ha en kan man ju lätt sätta dit sådan. Men vi upplever inte att det är särskilt omständligt att lossa/lyfta ramar. /Martina
Martina Karlsson

6 Lars:

Tack för svaret!
Om jag minns rätt var ni inte helt nöjda med den senaste bottenkonstruktionen? Har det blivit någon vidareutveckling? Kanske ett ämne för ett blogginlägg...:)

Svar: :) Funktionsmässigt är bottnarna bra. Det är väl produktionsmässigt som vi söker en förenkling. Någon vidareutveckling har inte skett, men man funderar ju ständigt på hur saker kan förbättras. Saker att blogga om saknas inte. Snarare tiden att sätta sig och sammanställa ett nytt inlägg. Vi hoppas att vi kan få mer tid till detta senare i sommar. /Martina
Martina Karlsson

Kommentera här: