Slungrumsbygget - del 5.

14:e november kom manfolk för att lufta ladan genom diverse öppnings- och avlastningsmanövrar. Grävmaskin ramlade in kort därpå. 😄 Nu fanns gott om utrymme för utgrävningen. 
 
 
En och annan rejäl sten fick flyttas.
 
 
 
 
Nu är massorna borta och duken nästan klar. Här ser man även konturerna av den tillbyggnad som kommer ske på baksidan utav ladan.
 
 
 
 
Så det har väl blivit lite dags för en beskrivning utav vad vi vill åstadkomma. 😊 Nedan har vi en otroligt fin konceptritning noga sammanpluttad i paint enbart för vår eminenta blogg. 
 
 
 
Utrymmet är ett honungshanteringsutrymme. Här är planerat att hantera honung från 200-300 samhällen. Lådförvaring och annat som hör bigårdar till har annan förvaring. 😅 Skattning från en till två dagar kan klämmas in för slungning.
 
Utbygget på baksidan ladan kommer vara mottagningsrum för skattlådor, avbining för efterhängsna bin, eventuellt mellanlager för glas inför tappning, utrymme för IBC-tank under påfyllning. Det kommer finnas möjlighet för värme och eventuellt kyla (inte helt klara med kyla än, men möjligheten finns med i tänket så länge). En lastbrygga kommer även till på baksidan, stor nog för pallhantering.
Efter mottagningsrummet slussas skattlådor in i själva slungrummet. Här avtäcks ramar och slungas. Klarningstank/flytsil-kombo hanterar 600 kg, vilket kanske motsvarar en större slungningsession. Pumpar förflyttar honungen korta sträckor. 
 
Så lite vatten som möjligt i lokalen. Diskbänk, ho och enklare rengöring (hink redskap etc) sker här. Golvbrunnar kommer installeras för större rengöring, men vatten kommer annars nyttjas restriktivt. Rengöring utav utrustning? Slunga, avtäckning osv kommer ske på utsidan. Högtrycktvätt och ångtvätt. Att köra det i en honungslokal går i nuläget bort. Golv och väggar skrapas, skrubbas och ångtvättas. Dörrar/portar kommer därför dimensioneras för sådan hantering inklusive pallförflyttningar. 
 
På golv läggs våtrumsmatta och på vägg likaså. Matta som klarar skrapning och palltruck. Pilar illusterar 'smutsig' hantering. Skattlådor, dollys etc. All utrustning står på hjul och kan flyttas i lokalen (och ut ur lokalen) för effektivare utrymmeshantering. Burkning/förädling och så vidare sker i rena änden av lokalen. Ett framtida lagerutrymme förbereds för honungsförvaring och diverse emballering/glas. Möjlighet för värme/kyla förbereds där också. 
 
Ni som följer oss på instagram @rannagardshonung, kan följa bygget i realtid och kan notera att vi kommit en bit längre i nuläget. 😉😘
 
 
 

Kommentera här: