Hur går det med äpplecidern?

Sent oktober satte ju ungar och Michael fart och gjorde en sista mustpress för året. Michael var fast bestämd att det på Rännagården skulle smakas cider innan jul... Så hur gick det egentligen med den där cidern?
 
Det skulle visa sig vara lite hektiskt här omkring med diverse snickeriprojekt och den där cidern som stod och puttrade i källaren blev liksom stående ett tag...
 
Men med några veckors försening (cidern blev ståendes en månad istället för två veckor, som var planerat) så blev den i alla fall omtappad. 
 
 
Med hävert gick det som en dans. 
 
 
En del grums och äppelbös trots silning vid mustandet. Det doftar vin, alkohol och allmänt syrligt.
 
 
Inte den klaraste cidern man sett, kanske. Vi får se om det är användbart över huvud taget. :)
 
 
Jästen verkar ha frodats i musten. Ett ett cm tjockt lager med jäst grumlade botten på jäshinken. Det har ju stått och puttrat på duktigt i källaren i fyra veckor. Lite för länge för en förstajäsning då jästen kan ge en del bismaker som man inte vill ha i sin cider. Doft och provsmakning på den omtappade cidern: Surt, kärvt, i bakgrunden alkohol och en väldigt svag äpplesmak. Det luktar åtminstone inte vinäger. En liten seger i det hela.
 
Ja, ja. Det blev i alla fall omtappat och fick nytt vattenlås och fick i uppdrag att stå på efterjäsning några veckor till. Mycket nyfiken på hur det här skall sluta... ;)

Kommentera här: