Det tråkigaste med egen äpplecider är disken.

Därför låter jag Michael och ungarna fixat! ;)
 
 
Nä. Inte riktigt så. Gardinbyte och fönsterputs låg inte Michael i fatet så han lämnade det till mig. Istället bet han ihop och fick med sig barnen ut, trots att det bara var 4-5 grader, duggregn och nordanvind, för att göra en sista omgång äpplemust så den där cidern vi suktat efter ett par år äntligen kunde bli av. 
 
Men som sagt. Hinkar, press, baljor och redskap. Disk före och disk efter... Himla trist! När väl sista droppen var pressad och efterdisken stod för dörren försvann barnen mystiskt... Krämpor, köld och allehanda undanflykter lämnade Michael ensam med ståhejet att diska. Och gardiner hänger inte sig självt. ;P
 
Detta blev den tredje pressningen för året och kanske den bästa musten! Verkligen jättegod och inte alls grumlig som med de andra äpplena. Denna gången körde vi bara på vårat mysterie-träd med vinteräpplen vi har bakom huset. Helt galet mycket äpplen och Michael har bekymrad min för att vi inte har tid eller ork att ta hand om allt. Vi hade säkert kunnat pressa 8-900 liter must minst ur det trädet.  
 
Bilden gör inte trädet rättvisa. Det är löjligt mycket äpplen. 
 
 
Det blev några liter must för cidertest. Nu är det ju på amatörnivå detta och vi får se vad det blir av det. Vi har gjort cider förut (när vi inte pastöriserade några flaskor ordentligt länge) av en händelse. Det blev vildjäsning i flaskorna. Men till vår förvåning en mycket angenäm kolsyrad äpplecider. Inte särskillt stark alkoholmässigt med spontanjäsning utan tillsatt socker, men ändå. Nu hade Michael införskaffat jäst avsedd för just cider. 
 
 
Så utan att vare sig göra avancerade mätningar om sockerinnehåll i musten tillsatte vi 1408 gram socker (16g socker per liter must ger 1% alkohol). Med chansar vi på att våra 22-23 liter kan hamna runt 4% kanske. Vilket kan vara rätt lagom för en bordsdryck till festligare tillfällen.  
 
 
Det skall blandas ordentligt! Sockret upplöst. Musten fått en temperatur runt 25 grader. I med jäst och jästnäring. Få inte panik över att det inte händer så mycket. Det dröjer en till två dagar innan jästen har fått ordentlig fart och sätter innehållet i rörelse. Även om det redan till kvällen kom en och annan bubbla och locket såg spänt ut. 
 
 
Efter ett par dagar i rumstemp åker cidern ned i källaren (17-18 grader) där den får stå i ett par veckor. Sedan skall den omtappas och efterjäsas. Sedan får vi se vilken kvalité cidern håller. Tror vi återkommer vad gäller denna cider. ;)  

Kommentera här: