Nu är man riktigt sugen på att våren skall hitta hit.

Ååååååhååååå! I år är vi galet sugna på att bisäsongen skall dra igång. Man liksom bara går och väntar på smällen. Explosionen. Den när våren spänner musklerna för första gången på året och klämmer till den där vintern så det ryker. 
 
En rundtur i bigårdarna var positiv än så länge. Det surrade och susade i alla samhällen. Ett par hade rejält nedfall och Michael rensade flustren så det inte riskerade att vara blockerat ifall det kommer till rensningsflykt innan bottenbyte. Tror inte de riskerar kvävning med så öppen botten vi har. Återstår att se hur starka de är när värmen väl kommer. :)
 
 
I hembigården hade vi lite sällskap härom dagen. Solen låg på och det var nästan vindstilla. Kuporna i åkerkantern gillade solen!
 
 
Även monstret och kompiskupan verkade ha klarat flytten utan trubbel. De var också ute och spanade det nya läget. 
 
 
Det är en mycket speciell känsla man får i kroppen när man kikar runt hörnet på en bigård och ser och hör hur det far  och surrar efter en vinter i tystnad. En rekommenderad upplevelse! ;) Snart kör vi bottenbyte i gårdarna, sen väntar vi bara på den riktiga rensningsflykten och på att våren skall visa vart skåpet skall stå. Och det, det är ett helt annat skådespel.  

En riktigt god morgon.

Vaknade härom dagen och mötte gryningen när jag lyfte rullgardinen. Morgonen var så klar och stilla att jag nästan blev lite paff. Jag hörde hur Michael redan pysslade i köket och en stund senare smög doften av nybryggt kaffe upp för trappen och in till sovrummet. Tuppen gol i hönshuset och jag fick kaffe på sängen.
 
Det finns mer motiga morgnar än denna. ;)
 
 

Kupbottnar.

Det gäller att planera! Eller bara ha tur. Förra året i tidig april dök en annons upp på blocket om en garagetömning i Skövde. Den innefattade bland annat ett antal skivor fin gjutplyfa till ett pris som gjorde att Michael dök in i bilen klockan halv nio på kvällen och for en timme dit och en timme hem utan tvekan. :)
 
Här står några på tork efter tvagning (de var lite sketna).
 
 
Detta skulle bli perfekta bottnar nångång under kommande år. Så de stuvades undan och fick stå i halv glömska tills nu. För nu var det dags att bygga lite ordentliga bottnar. Inspiration hämtad från egen erfarenhet, diverse biodlarbesök och surfning på nätet. 
 
Börjar med grovkapning.
 
 
Sedan justersågat till slutliga mått. 
 
 
Klyver och kapar lite distanslister. 
 
 
Bottnarna får ett hål sågat och listerna skjuts med favvoverktyget! ;)
 
 
Sen blev det lite måleri.
 
 
Och efter förra årets grävlingbesök i bikuporna uppgraderas nätet i botten till ett kraftigare. Hoppas det håller lite bättre. Grövre, men ändå såpass att man kan klippa det med sax (ganska smärtfritt). 
 
 
Hepp! Häftat i botten och klart! Snyggt på rad. :)
 
 
Fluster (som är på tok för komplicerat och har för många arbetsmoment för att vara rationellt, men så går det när man inte har en bordsfräs... säger Michael ;) ). Sommarläge respektive vinterläge genom att vrida flustret. 
 
 
Målade och klara tillsammans med bakstycken. Ett par skruv hjälper till att lossa fastkittade bakstycken. 
 
 
Vi har erfarit att det ibland är bra att kunna komma åt att kika in i kuporna både från fluster och bakstycke. För rensning eller diverse kontroller. Funkat bra under andra och tredje säsongen, så vi bygger vidare på det konceptet för tillfället.