Årets första kycklingar.

Hm. 😊 De är lite sena i år våra höns. Vanligtvis brukar de vara heta på ruvning redan i början på mars. Jo, vi hade en höna som blev ruvsugen och ville surna till i januari... men det tyckte vi var lite för tidigt, så den räknar vi inte. Vi avstyrde henne utan större bekymmer och efter några dagar tappade hon lusten. 
 
Men nu var mammahönan tillbaka med siktet inställt på minitypper. Och så som i ett trolleritrick så möttes vi av denna syn när vi kikade in efter ägg i redena en morgon i helgen. 
 
 
"pip, pip, pip, pip, pip, pip, pip", sa de och var alldeles mjukgosiga. Mammatyppan håller stenkoll och tolererar en gnutta kel med kycklingarna, men drar skarpa gränser med knorranden och blickar som säger att: ett mys till och skjorta e tom. 😅 Vi respekterar så klart hennes åsikter. 
 

Flytta en liten bigård.

Förrförra veckan fick vi av markägaren reda på vad som händer vid en av våra uppställningsplatser. Vi fick tidigare i våras flytta dessa bin på grund av avverkning av den skogsdunge samhällena stått uppställda i. Nu fick vi flytta dem på riktigt. 😅
 
En gödselbrunn för gris skall anläggas intill där kuporna står och vi anar att honungen kan få en intressant smak om de får stå och bekanta sig med de dofter en dylik brunn kan medföra. 
 
Min nya bidräkt! 😊
 
Så det vara bara att hämta buset. Upp på kärran med dem och köra till en ny plats ett stenkast bort.
 
Den bonden blev själaglad då vi frågade om det gick för sig att ställa bin på dennes mark. Det är inte svårt med just den biten har vi märkt. Alla vill ha bin numera. 
 
 
Nya platsen 1,3km från den gamla. Lite bin surrade runt den gamla platsen dagen därpå, men svinn får man alltid räkna med. Man gör så gott man kan. Och så nöjd som på bilden vart jag för att min dräkt kändes säker och inga arga bin busade med mig. 😄

Ramverket klart.

Nu återstår trådning och vaxning. Underbart att precis ligga på gränsen vad gäller att hinna med att få fram material... Blä! 😅
 
Lite mer än hälften av vad som skjutits. Puh...
 
Michael borrar även ett extrahål i distansramen för att inte vaxet skall vika sig om det blir varmt i kuporna. Har man någon gång råkat ut för att vaxet glidit ur överspåret och vikit sig i vämen under högdrag så gör man gärna extrajobbet med att flytta upp det översta hålet. 😆Två trådar räcker gott till 3/4 Langstroth/Farrar. 
 
En enkel jigg fixar två eller tre åt gången. 
 
Sedan återstår dygnets alla ljusa och mörka timmar för trådning och vaxning, då. Tjoho...
 
Kaffe och chips är nektar och pollen för en sliten biodlare. Men det vet ju alla. 😉