Okulering av Vikarydäpplen - Beskära.

Hur har det gått med okuleringen av Vikarydäppelträden? Dags för en uppdatering. I höstas verkade det som om de flesta ögon växt fast. Sedan kom vintern och väntan på mars. Men lite efterforskning under vintern resulterade i att vi testar en plantskolevariant istället för att binda upp ettårsskottet med grundstammen. Kanske går det åt helsike, kanske inte. Vi testar och ser. 
 
Sagt och tänkt. En brutal beskärning görs där hela grundstammen klipps ned till det okulerade ögat. Förhoppningsvis skall nu grundstammen reagera med att skicka all sin kraft till det okulerade ögat och därmed få det att växa till sig till ett spjut/ettårsskott. Fungerar inte det så har vi sannolikt dräpt grundstammarna. ;P
 
 
Syns inte mycket, men en närmare till visar den brutala beskärningen.
 
 
Total amatörafton. Nu är det för sent att ändra sig. Vi har dock en grundstam kvar längre bort som kommer få en traditionell hakymp som reserv. Dessa grundstammar kapades i alla fall lite snett för avrinning och fick ympbalsam på såret för att skydda mot uttorkning. Vi får hålla koll ifall det behöver fyllas på under säsongen. Känns otäckt, men nu får vi hoppas på det bästa och bara vänta. 

Bottenbyte i kuporna.

Nu kan man så klart resonera att bottnen, ja den skall bina städa själva.
 
Absolut och för all del. Och man skall ha bin som drar in 150 kilo honung per kupa. Bin som låter biodlaren härja näck i bigården nattetid utan att bli det minsta stickiga av sig. Det vore ju toppen! ;) Men just nu har vi ingendera av den sortens bin. Just nu har vi den sortens bin som vi vill skall överleva till midsommar. Då får man bjuda på ett bottenbyte så bina kan koncentrera sig på annat än att släpa ut döda kompisar. 
 
 
Så när solen för nån vecka sedan gjorde väsen av sig och bina hittade frusna krokusar...
 
 
...passade Michael på att svänga runt bigårdarna för att just bjussa på nya bottnar (jag skötte ju kameran!). 
 
 
Otroligt graciöst(!) och med god lyft-ergonomi flyttades kupor från botten till botten. ;)
 
 
 
Samtliga kupor hade rejält med tyngd och det lät som en hel tyngdlyftartävling när Michael lyfte kupa. Mycket mat kvar med andra ord. Skall det vara så? Hm. Inte tillräckligt med rutin än för att säga att allt är ok. Men hellre god tyngd än ingen vikt alls. Nedfall då?
 
 
Vet inte om det går att dra någon slags slutsats av bilden ovan. Men den kupa som stått mest utsatt för väder och den som stått mest skyddad kan nästan anas i fallande skala. Just de här kuporna är avläggare från förra året och vi missade invintringen till sista draget här så en hel del sommarbin blev invintrade. Något som nedfallet vittnar om. Mer döda bin än vad vi är vana vid. I övrigt var samhällena överraskande starka och nu får man hoppas att de klarar sig genom april innan alla de gamla bina dör av. 
 
Bottnarna rensas grovt på plats. Alla bottnar skall hem för renovering i år. Nätet vi haft i botten har varit för klent och man kan se hur "saker" försökt ta sig in genom bottnen på de flesta kuporna. Möss gissningsvis. Vi har grövre nät i de nya bottnarna och de gamla skall få sitt utbytt. 
 
 
I hembigården har vi haft några kupor med annan botten. En trevlig botten med inbyggd flusterbräda och dubbel botten för varroainlägg och enkel rensning på våren. 
 
 
Men det här är andra året i rad där denna variant haft mest mögel och fukt. Luktar inte alls trevligt. Jämfört med våra standardbottnar så är dessa mindre roliga rent sanitärt. Går på avveckling i år. Monstret och syster fick standardbottnar.
 
 
Flustren på samtliga kupor ändrat från musfritt läge till sommarläge i och med bottenbyte. Nu får bigårdarna vara ifred tills vårinspektionen. Det finns att göra ändå. ;P

Nu gjuter vi mellanväggar!

Rensat vax från ursmältning och avtäckning skall smältas och gjutas till mellanväggar för att åter tas i bruk. På föreningen har vi förmånen att ha tillgång till ett vattenkylt vaxgjutar-kit! Hurra! :)
 
Man hinner gjuta ca 5kg i timmen. Det mesta beror på väntan på avkylningen så att mellanväggen hinner stelna tillräckligt så man kan ta den ur formen. Att skära går i ett nafs. Här kommer lite bilder. 
 
Vaxgryta till höger med skopa. Gjutformen är primad och klar. Lite diskmedel är bra att lägga på gångjärn i bakkant och avrinningen i framkant då och då. Vaxet har en fin förmåga att nypa fast ordentligt annars. 
 
 
Sedan skopar man i lagom mängd. Här är det träning som gäller. Vart man skall hälla och hur mycket. 
 
 
Stäng locket försiktigt. Överblivet vax pyser ut i framkant. 
 
 
Här gjuts det dadant-ish. Denna mellanväggen ville tydligen sitta i locket den här gången. Ibland ligger de kvar på botten och man får lossa dem därifrån. Det gäller att vara försiktig med silikonformen. Man vill inte ha jack och hack i den! Då fastnar vaxet garanterat och det blir ett helsike att gjuta. Så flinka fingar och glatt humör är ett bra utgångsläge. ;)
 
 
Hopp över till skärbrädan.
 
 
På med 3/4 Langstrothmallen och skär. 
 
 
*snitt, snitt* *nafs, nafs* Så är det klar! Tjusigt, va? ;)
 
 
Redo att sättas i ramen.