April får ju ta och skärpa sig!!

26 April... allvarligt talat! April får ju ta och skärpa sig!!! Vaknar upp på morgonen och ser det här:
 
 
Stora snöflingor som ivrigt befolkar omgivningen, täcker marken och mår gott i temperaturen på en halv grad!? April har ju helt tappat greppet om årstiden. Snart får jag ta mig ett ordentligt snack med nån som bestämmer. >:(

Tomaterna får nytt om fötterna.

Hua, vad det vart trångt i tomatodlingen. De små rackarna växer duktigt. Än är det för kallt för att få flytta ut längre perioder så i väntan på bättre boningar får det bli en omplantering. 
 
 
Gurkorna har redan fått en omplantering och blickar nöjt ned på de trångbodda tomaterna. 
 
Året innan odlade vi endast tomater på frön vi tagit från diverse tomater vi köpt i grönsaksdisken i mataffär eller liknande. Dvs inget ur fröpåse. Och det blev rätt uppenbart att det mesta vi fick upp inte var frökonstant i större grad. Det blev tomater i en herrans massa varianter. De flesta rena jumbotomaterna med tjockt skal och massivt utvecklat fruktkött. Eller till andra änden av skalan då vi fick en hel massa päronformade minitomater (jättegoda - barnen käkade dem som druvor). Det var lite lustigt när man gick ut för att skörda till middagen: Antingen kom man in med ett durkslag med tre, fyra monstertomater eller så var det fyllt med 50 minitomater. Hahaha. 
 
Vi var dock inte alltid på tårna så ibland kanske vår tomatodling fick en del oförtjänt stryk. Tomathuset kunde bli väääldigt hett, och väääldigt fuktigt om vart annat. Och i tomatvärlden kanske dessa svängningar inte alltid är så välkommet. Sååå... i år valde vi bara tomater i frökatalogen och gick helt på de sorter som man kan misshandla mest men ändå få bra skörd ifrån (*skäms, skäms*). Ja, men vad fasiken. "Ibland har nöden ingen lag. Målet helgar medlen. Kompromisser är vardag och bla, bla." ;) 
 
Omplantering var det, ja. 
 
 
Lite luftigare blev det kanske. Nu mera dessutom uppsorterade på egna brickor efter tomatsort. 
 
 
Det gnälls en massa om att köksbordet blir belamrat med diverse odlingsexperiment, så sista batchen fick stå på golvet vid altandörren. Tss... Tomater vill somliga tydligen äta, men att uppoffra sin plats vid köksbordet utan gnäll går tydligen inte. En del, asså. ;)

Tomatväxthuset är redo för odling.

Förra årets tomatsatsning med eget växthus försåg oss med tomater i olika former från sensommaren tills - ännu faktiskt. Förutom tomat som färskvara så hade Michael en ambition om att vi skulle vara självförsörjande på "tomatkross". Vi gjorde två varianter - en enkel med klyftade/delade tomater inkokta i ugnen, och en annan enkel med lätt grytkokta som vi sedan kör i matberedare till lagom konsistens. Den förstnämnda perfekt för grytor och den sistnämnda perfekt för pizzan eller köttfärsåsen. Och, som sagt, vi har ännu några få burkar vardera kvar. :) 
 
 
Inkokt på burk á la Camilla Plum.
 
Erfarenheterna från förra året har inte gått oss förbi. Förbättringar i tomathuset har blivit gjorda. Till att börja med gillar inte tomater att ha det dragigt om fötterna. Förstaåtgärden var nåt som tog vinden på utsidan.
 
 
Michael roddade i virkesförrådet och hittade några kvarglömda trall från annan tid. Perfekt! 
 
 
Andra åtgärden blir att sätta markduken ordentligt. Här återbrukar vi förra årets. 
 
 
Den toppar vi med två lager fiberduk till. 
 
 
Och här har Michael tagit en fulbild på mig när jag smiter från att rätta till markduken
för att istället ägna mig åt mindre jobbiga saker... som fejjan. ;) 
 
Efter att duken blivit... tillrättad, fick Michael krypa runt och häfta duken på plats. Löjligt prydlig är han som vanligt. ;) Men med tre lager duk och trallen på utsidan så har inte vinden en chans. 
 
 
Här inne kommer det bli bra smutsigt innan odlingssäsongen är över. Får ta fram denna bilden och minnas när det är som grisigast, tror jag. 
 
Nu är det bara de enklaste bekvämligheterna kvar. Så som att tomaterna skall ha något att växa i och att vi skall ha något att gå på. 
 
 
Vi fick lite säck med odlingsjord över från förra årets äventyr. Den får samsas med träplattorna vi fyndade för nästan inget på tradera, faktiskt. 
 
 
Klart för odling! Nu är det bara tomaterna kvar. :)