Rengöra rökpusten? Lätt...

Eller, ja. Rätt lätt i alla fall. ;)
 
Ser ens rökpust ut så här efter en hejdundrande säsong:
 
 
Det vill säga så sotig och tjärig att man knappt ser pusthålet... Centimetertjockt med vresigt meck. Så kan man slita ont med att gno och gnida och skava för att få den i brukligt skick. Eller så blir det en blötläggning; Lämlig balja, ett par pinnar för att bara dränka valda delar och sen fylla på med vatten, är allt som behövs.
 
 
Gör inget mer än att se till att vattnet bara kommer åt där det är sotigt. Lämna åt sitt öde i några dagar. Efter ett par dar brukar vattnet vara rätt grumligt och svart. Det är soten som löst sig. 
 
En vecka senare (eller när man orkar) fiskar man upp pusten och spolar bort 80% av allt samlat sot och tjära. Resterande, som inte vill släppa med spolat vatten, går man över med en uttjänt diskborste. En handfull tag med den och det bli tillräckligt rent för att man kan säga till sin överambitiösa sambo att man rengjort rökpusten - häpp, häpp! *applåder och kärlek mottages*  ;)
 
 
 

Två gånger om året har vi änglaljus i hallen.

Mjölken slut, så det blir en tuff morgonkopp... Glömde köra ut soptunnan till sopbilen... Glömde stänga av larmet på klockradion fastän det är sovmorgon...
 
Men det gör inget just nu. För vid två tillfällen på året - cirka en vecka tidig höst och en vecka sen vår - ligger solen precis och exakt rätt för att lysa upp vår trapp till övervåningen under 15 minuter på ett speciellt sätt. Lite löjligt kanske, men det funkar som balsam just som det behövs som mest i en mörk hall. :)
 
Man skulle kunna tro att det är jag som kommer ned för trappan, men sleten morgonrock, kudden kvar i håret, fnas i ögonen och ränder i ansiktet, är inte änglalikt nog för denna bild. ;)
 

Höst i bigården.

Den mest hektiska tiden är förbi och det kan tillåtas några veckors ledighet från allt vad biodling heter för att se över saker som inte hinns med under skördetiden; familj, vänner, trädgård, hus och städning... Städning? Hur i helsike kan det bli så förbaskat stökigt på bara tre månader, typ? Michael som skyfflar runt en massa projekt överallt och barn som släpper grejerna där de står. Och mig som det bara är ordning och reda med... typ. ;)
 
Lite återhämtning är inte fel. Tre dagar med frost i förra veckan gjorde gott för sinnesfriden. Riktigt vackert.
 
 
Sen gör det inte ont med en biodlarfrukost heller: Ljummen scones med honung från hallondraget. :)
 
 
Bekvämt och friskt på en gång. M-mmm. Rekommenderas!