Man ropar inte hej, men sover godare.

Natten mellan lördag och söndag var det oro och rastlöshet från andra sidan sängen (Michael är sån när det kommer till bin och övervintring). 😊 Dagen innan hade vi flyttat några bikupor och i och med det kanske tyckt att de var lite lätta? Eller? Ju fler kupor vi flyttade desto mer bekymrade blev vi. Jädra skitväder. Vi for hem och kollade vad nätet sa om skicket på sveriges övervintring. Mindre kul läsning... Därav ett jäkla oroande och rastlösande natten igenom. På morgonen sa jag: "Idag är det ju bra väder. Vi far ett varv så får du lyfta lite kupor tills du känner dig nöjd." 
 
Swish ned i bidräkten och hopp ut i bigården. Jag höll mig på avstånd medan Michael spanade in kuporna. De nyflyttade kuporna i hembigården gjorde rensflyg modell större. Bra! Flyttade i grevens tid, med andra ord. 
 
 
Michael lyfte kupor och det blev brottargrepp och tyngdlyftargrymtningar för att få dem att lätta nån cm. Ju fler han lyfte, desto mer log han. Den 'lättaste' kupan öppnade vi snabbt och konstaterade att det fanns mat och en jäkla massa bin. Läget såg okej ut. Vi for vidare.
 
 
De här var också stabila och tunga. Vissa knappt lyftbara, andra aningen lättare. 
 
 
36 lyft senare var det hög musik i bilen och glada miner på hemvägen. Alla samhällen levde än så länge och mat fanns i varierande grad från så gott som nymatat till nästan knökfullt. Rensflyg pågick i 4 av 6 bigårdar. 
 
Inte hej, men nu sover man lite bättre om natten och får planera in en rundtur i bigårdarna med nån veckas mellanrum för att bevaka kontinuerligt.

200m bikupa och en vårsurprise!

Häpp! Våren är här! Inte... 😒 Men snart... kanske. Så vad gör man? Jo, ser till att få grejer gjorda som skulle blivit gjorda för längesedan (varför känns det hela tiden som om man ligger två månader efter?). *stön*
 
Planer för en smärre restaurering av vår Lille-lada och en kombination av att det är lite småläskigt med bin i trädgården under min sensibilisering, så gör vi en kort flytt av den ena hembigården. Synd, för de står väldigt mysigt där. Lä och solvägg. Men det kan inte hjälpas. 
 
 
Flytta före rensning eller efter? Spelar ingen roll. Töserna tål en hel del. Varsamhet skadar dock inte, så rocka inte loss för hårt. ;) 
Härom dagen testade de på en första, liten rensning när solen låg på. Surrade friskt och en och annan dam var framme och hälsade. 
 
 
En sväng förbi brädgården resulterade i lite bibänk-snickerier. 
 
 
Så vi ställde upp och gjorde klart för att flytta kuporna vid Lille-ladan till de andra kuporna på åkern bakom huset. Lurigt med tanke på att det fortfarande är tjäle och man inte riktigt vet hur kuporna lutar när marken mjuknar... Uppsikt under våren rekommenderas!
 
 
Men väl gjort så var det 200m kupflytt på dagordningen. 
 
 
Michael byggde en bärstol av en halvpall och två brädbitar. Flustret tejpades. Sedan var det ett himla kånkande och bärande under 25 minuter. Men det gick väl. 
 
 
Yay! 😊
 
Sedan var det en överraskning på tur när Michael gjorde en rundtur i bigårdarna tidigare i veckan. En vårsurpise!
 
Dessa bikupor stod i somras i en lummig träddunge och så sent som i december fortfarande rätt skyddade av vind från norr med träd runtom. Men riktigt så såg det inte ut längre...
 
 
Eh... En skogsmaskin hade avverkat träd och sly och kört en meter framför och runt kuporna. Aaaah!  (semipanik?)
 
 
Men det var skickligt avverkat, en eloge även, för det var inga skador på kuporna och en meter runt om dem var en frizon där knappt gräset var stukat ens. Samhällena levde och susade så gott när man lyssnade. Men nog kan man anse att de står en aning öppet för väder och vind i det här läget. Hahaha. Nä. Här blir det flytt. 
 
 
Ny kupställning ställdes upp 25m bort och bärstolen kom till användning igen. 
 
 
Se där. En aning bättre kan man tycka. Mer lä och mindre sankmark än där de stod nyss. En större bänk med plats för avläggare och en liten för ytterliggare påhitt. Nackdel är att det blir förlängt 20m att bära kupmaterial och honungslådor. Hm.
 
Med flera kuplyft för dagen kunde vi ana att flera hade tagit hårt på foderreserven? Blir det någorlunda väder med lä och sol kan det bli att man unnar sig att kika in i en lättare kupa för att kolla on man behöver lägga till foder. Hm gånger två. Biårets mest nervösa period är inledd.