Två uppgraderingar i slungrummet.

Två uppgraderingar värda att nämnas. Jajjemen. 😄
 
Efter förra säsongen nickade vi båda unisont och insåg att vår slunga var en flaskhals. Visserligen 12 ramar och självvändande, men den kändes inte särskilt självgående utan fick passas från och till. Samt att vi avtäckte snabbare än vad slungan kunde svälja. Hm. Det fick bli en vinterbeställning för att ordna upp detta. 
 
I januari kom ett paket. 
 
Spännande att få uppgraderingar så här långt före slungsäsongen. Man frågar sig om det kommer funka och får torrköra för att funktionstesta.
 
Som tur var blev det lite honung i år med och slungkorgen fick premiärtestas:
 
 
Uppgradering nr.1 Hahaha! 😍 39 fagra ramar istället för 12. Mycket trevligare och mer i tempo med produktionstakten vi var ute efter. Radial istället för tangential. Fungerade hur bra som helst. 
 
 
Något som medförde att det kunde jobbas på i ett stabilt tempo allena eller rätt duktigt när man stod bägge två och avtäckte. Man behövde inte oroa sig ifall 'självvändningen' dummade sig och i obalans råkade slunga samma sida tre gånger i rad till exempel. Nu körde det på tills vi var klara med nästa omgång. Honungen var de enda uppsiktsmomenten.
 
Två som avtäcker rakt ned i vaxskruven är effektivt, trevligt och tillräckligt uppmuntrande när skattlådorna aldrig verkar sina. 😅 
 
 
 
Uppgradering nr.2 Vid sista slungningen förra säsongen haverade vår enda avtäckningskniv. Tur i oturen att det bara var 20 skattlådor kvar, vilka fick avtäckas med hederlig gaffel. Problemet var den nit av aluminium som håller bladet i skaftet. Redan vid uppackning var bladet liksom lite löst i handtaget. Men vi hade aldrig använt en kniv förut och antog att allt antagligen var i sin ordning. Fast, som sagt, niten - gick av. 
 
Vi reklamerade och tyckte att kniven borde hålla åtminstone en säsong. "Inga problem". Redskapshandlaren hade flera ärenden på bordet gällande samma modell och det vara bara att lämna in/posta den till dem så ordnade de en ny. 
 
Vi fick en ny kniv, samma modell med variabel värme, och vid inkoppling av denna på elnätet löste jordfelsbrytaren i slungrummet ut. Mycket mystiskt. Felsökning gjordes utan några egentliga fynd (olika uttag/belastningsmoment testades och Michael for runt med multimetern i högsta hugg). Vid tredje försöket till inkoppling packade Michael ned kniven igen och konstaterade den hälsofarlig. 
 
Tillbaka i butik reklamerade vi igen och tog en annan modell av kniv på hyllan. Inga bekymmer och hatten av till redskapshandlaren. 
 
Vilken skillnad!
 
 
När det går att konstatera kvalitétsskillnader bara genom att hålla i en produkt är det rejäl skillnad. Gedigen, tyngre, två(!) nitar som håller bladet, inga glapp eller lösa grejer. Inte mer avancerat än av/på och tuta och kör. We like! 😀 Alot! Ja, så mycket att det blev två knivar och vad gäller den saken, avtäckningsknivar alltså, är det vägs ände och gott så det blir över. 
 
 
Så hur effektivt blev det? Tja, istället för att stå och slunga från 9 på förmiddagen till 23 på kvällen, kunde vi köra samma mängd skattlådor och stänga slungrummet för dagen vid 16-tiden och ägna oss åt annat. Matlagning, hus och hem, nyslungade lådor/ramar tillbaka till bigårdarna osv. En mycket fin uppgradering med andra ord.  
 
Nöjda? *stön* Icke. För litet slungrum, haltande logistik och ungefär en miljon andra saker. Men en (eller två) saker i taget. *gnuggar händerna* 😊

Städning i bigårdens genpool och ett elakt samhälle.

Efter vårens värmeryck skiljdes agnarna från vetet när det kom till svärmlust. Man kan bara konstatera att genpoolen kunde varit mer stabil gällande det. 😅 Vi har aldrig gjort avläggare så tidigt som i år - 16 maj! Vi var tvungna att börja dela så tidigt för att bina inte skulle gå ifrån oss. Drottningodlingen hann inte med och det var bara att dela, göra starka avläggare på 8-12(!?) yngelramar, låta dem dra upp en svärmdrottning för att senare jaga ikapp och byta mot odlade dito. Med bekräftad genpool! Jädra tur i oturen att vi snickrat nya yngellådor för att få loss skattlådor, för annars hade det blivit till att panikhandla... 
 
I samband med invintringen, klar sedan ett par veckor, städade vi i drottningodlingen och plockade de som skulle plockas och gjorde ett sista byte i en stökig bigård. 
 
Av de drottningar som blev över slog vi samman apideorna tre och tre i specialbyggd minikupa, för att se om de kunde övervintras där. Det går säkert åt helsike. Våren får visa hur det gick
 
Drottningbyte i samband med drivfodring skall tydligen öka procenten i antagning. Här byter vi alla sex drottningar rakt av. 
 
 
Samhället längst bort är tvärelakt och den genpoolen byts av andra anledningar. Tur att eldningsförbudet hävdes just i samband med detta, för här kan vattenentusiasterna spraya sig till träningsvärk. Minsta snabb rörelse utlöser 'nåldyne-effekter' på handskar och trumvirvel på huvan till bidräkten. Nej, fyr på med rökpusten och rök på de jävla odågorna! 
 
Det blev en klassisk hantering av elakt samhälle; Originalsamhället flyttas åt sidan (syns i gräset allra längst bort), en ny kupa ställs på dess gamla plats, utbyggda ramar och en täckt yngelram från grannsamhället sätts i, en burad drottning tillsätts. Dragbina flyger hem till den nya kupan och finner sig utan drottning, så när som på den nytillsatta, och sonika får acceptera läget. Originalsamhället töms på dragbin och blir mer lätthanterligt. 
 
Dagen efter åker originalsamhället iväg på en liten tur. 
 
 
På första nya plats delas det vidare och sprids:
 
Nr.1
 
Nr.2
 
Nr.3
 
Nya drottningar tillsätts och med reducerad bimassa hittas den gamla fuldrottningen lättare och tas av daga. 
 
Så här en månad senare sitter alla utom en på två lådor och är klart invintringsdugliga. De fick extra drivfoder och togs om hand med lite extra översyn. 😘
 
Här syns Nr.3 på två lådor frigolitkupa. De övriga har hemmasnickrade yngelrum. 
 
 
Hur gick drottningtillsättningen? Jodå. Fem av sex gick smärtfritt. Efter ytterliggare en drottning och är nu alla invintrade och duktiga. 😊
 
Jodå, med ny genpool åker dänkflaskorna fram igen. Med vinterfoder i magen är alla bina så snälla så. 
 
 
Nu håller vi tummarna att med koll på avelsmaterialet och stamtavlor i sin ordning så skall svärmningen ligga lågt nästa år.