Vår och kycklingar.

En höna som blir typiskt ruvnödig får lite udda grejer för sig. Hon blir extra virrig, får extra bråttom och får ljud för sig. Ljud är alltid svårt att beskriva, men de får liksom ett skrockande "bopp... bopp... bopp... bopp..." för sig. Man riktigt hör på hönan att hon har bråttom. :) Några dagar efter de första tecknen i förändrat beteende så börjar damen i fråga bli mer och mer benägen att ligga länge på värpta ägg. I början bara aningen för länge. Sedan allt längre. Det drar ut på tiden och rätt som det är när man skall stänga för typpera på kvällen så sitter hon inte på pinnen med de andra. Hon har plattat ned sig i ett rede. Med största sannolikhet på några fina ägg.
Nu när vi lärt oss känna igen de första tecknen med nya ljud och att de får mer bråttom så får man någon veckas förberedelsetid. Vi kan föra ett resonemang om huruvida vi skall utöka flocken? Om det är för tidigt för en lyckad ruvning? Osv. 
 
Svårt att neka en ruvnödig höna några ägg att ligga på. Inte heller lätt att tunna ut flocken när det blir för trångt i hönshuset till hösten. :( Något att ta ställning till, som sagt. 
 
 
 
I påskas (långfredag för att vara mer precis) så kom det som på beställning lite nytillskott. Vi kikar in i hönshuset och kollar läget. 
 
I dörren möter oss en av förra årets bordskycklingar - Fluffy. 
 
 
Inne i hönehuset har kycklingburen fått flytta in igen. Där får mamman och de nykläckta vara ifred från de andra i ungefär två veckor så kycklingarna hinner växa till sig lite och socialisera sig lite med de andra typpera. 
 
Det är en av Sussex-tvillingarna Junith som fick ruvlust (förstagångsmamma). Hon undrar vad jag pysslar med när jag tar fram kameran. 
 
 
Under sig har hon ett par veckogamla, konstant pipande yrväder:
 
 
Som synes har de redan fått vingfjädrar. Den ena kommer nog få en klassiskt sussexmönster. Den andra kommer nog bli typ, beige á la Fluffy? Skall bli kul att se dem utvecklas och växa till sig. :)
 
Och knappt så hann dessa minidunisar kläckas förrän nästa höna plattade sig i ett rede. Hm. Ett större hönshus hade varit kanon. 
 
 
Denna dam får vi återkomma till ett par veckor in i maj. 

Kommentera här: