Drottningodling 2017.

Nu när vädret äntligen kastat om till fördel sommar har årets första stora drag kommit igång...
 
Maskrosdrag! :)
 
...så blev det lätt brått med årets drottningodling. Förra årets drottningodling fungerade över förväntan och i år blir det en kombination av föregående års teknik med stansning och ett första försök till omlarvning. 
 
I år höjer vi kraven och drottningodlar ett snäpp mer seriöst. Förra året (med ursprung på sex stycken samhällen) var det inte mycket att välja på. Vi valde de två starkaste och med var sin släktlinje och odlade sonika på dem. Med blandat resultat. Hur blandat ser vi mer tydligt nu så här året efter. 
 
Absoluta majoriteten blev helt okej. Alla har kommit igång här nu på våren och efter några besök har vi fått oss en hygglig uppfattning om egenskaper. I år har vi 23 samhällen att välja på. Och med ett sådant urval är det enklare att se vilka samhällen som vi skall odla vidare på. Målet är helt klart snällare bin. Inte för att de vi har är särskilt bråkiga (med ett par undantag), men det är sååå mycket roligare att arbeta med bin som inte lackar ur fullkomligt när man skall gå igenom yngelrummet. Ett par "bifontäner" (som Michael kallar dem - ni vet öppna kupan och det blir en bifontän som bara sprutar ut barska bin med uppsåt att smattra i huvan) i bigården kan ju ta bort allt det roliga i biodling och nu har det blivit hög tid att börja nita fuldrottningar.
 
Boten hittar vi förhoppningsvis i ett samhälle som utmärkte sig lite extra förra året och de har fortsatt i samma anda under våren: Totalt lugna i alla lägen. När de dessutom visar sig bygga fint och har en drottning som lägger ägg som en maskin - med ett sånt där läckert yngelrum som går vägg till vägg i kupan och med ägg hela vägen ut i ramkanten - så är det inte mycket att tveka på. Städningen är bra och de drar in medelmycket nektar.
 
Vi hittade en bra planeringskalender först.
 
 
Sedan förbereddes lite odlingsramar.
 
 
 
Kopparna limmades fast med lite vax. Här får man inte sätta för tätt om man skall kunna bura cellen. Men här ser det bra ut. Ramarna är för låga för att få plats med två rader koppar/burar. Dumt. :( Återstående plats på överlisten är plats för stansade celler. 
 
Nu sattes ramarna ned i våra utvalda odlingskupor för lite putsning. Och man får inte låta ramarna sitta för länge. För då bygger bina igen ramen. Ett av våra samhällen byggde igen och fyllde halva ramen med honung på två och en halv dag. Så en dag kanske blir lagom. Hoppas man minns detta till nästa år... ;)
 
 
För att drottningodlingen skall ta sig så splittar vi yngelrummet och spärrar drottningen i nedersta lådan (precis som förra året). Efter tre dagar flyttar vi drottningen åt sidan och låter den äldsta delen av yngelrummet stå kvar. Bina blir nu utan drottning och allt yngel de har är för gammalt. De blir nu smått desperata och visar alla symptom på drottninglöshet. Vi har valt de två starkaste samhällena i hembigården att drottningodla i.
 
 
Medan bina är drottninglösa är det dags att hämta en yngelram för omlarvning. 
Michael valde ut en ram med mycket späda larver från vårt utvalda, lugna och fina samhälle. Lindade in ramen i en fuktig handuk och bar hem i en bärkasse.
 
 
Omlarvning var lite lurigt och efter några försök från min sida (Michael beskrev det som sabelhugg och utfall) så fick Michael ta över... Han var lättare på handen och gjorde det lite bättre. Kan vara min otålighet som spökar. ;)
 
Klicka och zooma så ser man att där ligger en liten larv i botten av koppen. 
 
 
Stansmetoden gick också bra och de stansade cellerna limmades även de med lite smält vax.
 
 
Sammanlagt 14 cellkoppar och 16 stansade celler. 
 
Sedan tog vi de två drottningramarna och gick ut till odlingssamhällena och tillsatte. I översta lådan (skattlåda) i vilken vi också lyft upp två yngelramar med krypfärdigt yngel. Dessa placeras på vardera sida om drottningramen. Efter ca 30 sekunden avtar drottninglöshetssymptomen och bina lugnar sig. De har fått något att jobba med! Ny drottning på G.
 
Dagen efter flyttar vi ihop den gamla drottningen med övriga samhället igen . Spärrgaller ovan yngelrummet precis som vanligt. Bina är inställda på ny drottning och de kör på trots en fungerande drottning ett par våningar ned. Perfekt. 
 
 
Nu är det lite is i magen som gäller. Till helgen skall det buras. Nu hoppas vi på minst hälften i antagningsgrad. 20 vore kanon. *snälla, snälla*
 
  
 

Kommentera här: