Odla hasselnötter.

Michael fick ett infall i mars när han kom på att vår trollhassel, som levt ett hårt liv i kruka, skugga, omplanteringar och torka under flera år, plötsligt hade dolt nötter under snön. Hasselnötter? Vart ifrån kom de? Från vår stukade trollhassel? Sex små nötter (haha) låg på jorden under hasseln. Vilket betydde att någon gång under det gångna året hade hasselbusken i all hemlighet producerat dessa.
 
Michael, sin vana trogen att rangordna växtlighet i fallande ordning efter ätlighet, biodlingsnytta, praktiskt användbarhet och sådant som bara är vackert att se på eller värre, såg med helt nya ögon på vårt pinade hassel-trassel.  
 
Infalllet bestod i att se om dessa nötter i sin tur kunde planteras. Med drömsk blick reciterade han vad som sades på nätet om hasselnötsodling. Ja, ja, tänkte en annan. Det blir nog bra. Man skall stötta sin karl. ;)
 
 
Hasselnötterna slipades försiktigt med sandpapper så att väta kunde komma in. De hamnade på några centimeters djup i var sin kruka. De skall sättas i sandig jord då det behövs bra dränering men ändå en ständig fuktighet. Det gjorde inte vi, men det borde väl gå ändå? Det vattnades tålmodigt och hölls under noggrann uppsikt. Resultatet blev inte överväldigande, men en nöt av de sex spirade kraftfullt och nu står den där och lapar sol i fönstret. :)
 
 
Nu skall den vårdas ömt som ett barn och skyddas mot alla faror (enligt Michael). Sedan skall den vänjas vid uteklimatet i lagom takt för att senare kunna finna en plats i trädgården... Vi får se hur det går.

Kommentera här: