Äpplen, äpplen, äpplen...

*pust*
 
Okej. Nu blev det lite mycket i början av september och flera saker behövde göras och flera saker gick i varrandra. Man känner sig konstant sent ute, men inget att göra åt. Bättre sent än osv... ;)
 
 
Förra året var en rejäl depp vad gäller våra äppleträd. Det var nåt som hände vid blomningen (vi gissar på en frostnatt eller två) som gjorde att alla kart föll av innan de ens blivit ärtstora. Konstigt. Några trädgårdar bara nån kilometer härifrån kunde stoltsera med välfyllda äppleträd, dignande av rosiga äpplen senare under sommaren. Lokal köldknäpp? Blä...
 
Men inte i år! Så här såg vårt vikarydträd ut i våras:
 
Vad säger man? Helt sjukt... Det var humle- och birumpor i varenda blomma. :)
 
 
Samtliga äppleträd stod i samma praktskrud. Så vad skulle det bli av det här? Haha. Jo, äpplen.
 
Ser kanske inte så mycket ut för världen, men det finns äpplen så det räcker i den kronan. 
 
Vet ej sort, men gillar det här trädet för äpplena sitter hårt - även som mogna - och under hösten blir hela äpplet klarrött. Och vill det sig väl sitter de och lyser fantastiskt röda när snön kommer till vintern. Uppskattade utav fåglarna också. 
 
Vet ej sort. Presterar ett trevligt äpple som duger till det mesta. Barnen gillar det. Sött. 
 
Vårt stackars vinteräppleträd. Misskött under många år. Rena trasslet. Producerar regelbundet ordentligt med äpplen. Det har dock varit hårt angripet av skorv på grund av att det fått växa sig för tätt. Så förra året gjorde vi ett hästjobb och tog säkert bort halva grenverket (not joking!) för att få bättre luft och styrsel på trädet. Som tack har trädet i år levererat äpplen så det håller på att knäcka sig självt. Se hur grenarna hänger! De brukar peka uppåt! Inget skorv! Kanonfina äpplen. Mognar i oktober och behöver en eller ett par minusknäppar för att bli riktigt goda. Rätt lagrade håller de en evighet och lite till. :)
 
 
Vi börjar med lite äpplemos! Bilderna får tala för sig själva. Transparente blanche är det första som mognar. 
 
 
 
 
 
 
Vi fuskar och kör med separatorkit till köksmaskinen. Hela äpplen med skal och kärnhus kokas lätt och hivas i maskinen. Hårda delar kommer i änden och moset kommer i skålen innan. Bara äpplen, inget annat. Moset hälls i fryspåsar och stuvas i frysen. En påse tar man fram efter behov och tinar i kylskåpet. På burk i kylen håller det ett par veckor lätt.
 
 
 
Sedan har vi den tyngre produktionen. Must!
 
Igen så plockas det äpplen.
 
Det är inte Elsas hand som är liten - det är äpplet som är stort. :)
 
En bild från produktionslinan: Två potatislådor med äpplen. Mellantvätt. Delning av stora äpplen. Eftertvätt. Ner i flismaskinen. Häv äpplefliset i pressen och pressa!
 
Primitivt, men det funkar! Förstapressen är alltid godast. Eller hur, Elsa? ;)
 
Hittills har vi gjort två omgångar must. Första omgången åkte i mjölkkartong och ned i frysboxen. Bara att ta fram och tina efter behov. Håller ca en vecka i kylen (fast musten brukar vara slut samma dag som den är tinad). 
 
 
 
Andra omgången flaskade vi på glas.
 
 
Då är man tvungen att pastörisera musten. Det blir vattenbad i ugnen. Uppvärmda till det börjar röra sig lite i flaskorna. 175 grader cirka 20 minuter. 
 
 
Sedan är det bara att korka medans de fortfarande är varma. Lagras mörkt och svalt. Håller lätt ett år.
 
Fryst eller på flaska. Bara pressat äpple, inget annat. 
 
 
Nu var det ju bara det där med den där cidern som Michael var sugen på att göra också. Vi får se om barnen är sugna på ett äppleplockarpass till... Hm. Tror det får bli mutor denna gången. ;) 
 
 

Kommentera här: