Vårgenomgång - nya planer.

"Man lär så länge man är biodlare." - Gammalt djungelordspråk. Eller hur det nu var... 
 
Planer har man alltid och det är bra. Sen att planer ändras får man helt enkelt bara se som lärdom. 
 
 
Planen hösten 2016 för Vårgenomgång 2017. 
1. De är invintrade på 3 lådor. Ynglet blev i höstas placerat nederst för att få fodret överst. På vårkanten skulle bina ha lämnat nedersta lådan så den enkelt kunde tas bort. Vaxrotation! När de stått på två lådor ett tag så skulle spärrgallret på och därmed en skattlåda.
 
Resultat: Nu blev det ju en ganska sen vårgenomgång. Tur i oturen för nedersta lådan hade knappast varit "tom" i mitten av april. Det var inte alls säkert att bina ville ha fodret över sig. Flera kupor drog ned det till andra lådan. Vilket försenade klotets vandring uppåt i kupan. 
Tanken med vaxrotation med en tredje låda är är helt okej. MEN vid praktisk genomgång inser man att TRE lådor är lite bökigt. Vart gör man av tredje lådan? Man får liksom en över när man skall plocka och kika i kupan. 
 
2. Bara 9 ramar i varje låda skulle kanske ge en bättre ventilation i kupan. Vid vårgenomgången skulle det bli en bra utökning med att stoppa ned en tionde, utbyggd, slungad, vattensprayad honungsram i yngelklotet för dem att snygga till och starta med nytt yngel i. 
 
Resultat: Bra tanke och det var inte särskillt mycket mögel att tala om. Var det mögel (sånt där gråsvart) så var det på de yttersta nedersta ramarna. Förra året invintrade vi på tio ramar/låda och kunde i år inte se sådär jättemycket skillnad vad gällde mögel eller svarta ramar. I snitt två ramar per samhälle fick angrepp. Då i den lådan som gick bort för vaxrotation. 
MEN med nio ramar i lådorna var där en del vildbyggen och kakorna var så utbyggda att det var ett jäkla meck med att få fysisk plats för den tionde ramen. Propolis deluxe och att bända ramar hit och dit är ett stort minus! 
 
NY plan för Vårgenomgång 2018.
1. Invintra på två lådor. Vid invintring och vinterfodring gör vi som 2016 - yngel flyttas ned så fodret kan hamna överst. Två lådor är lätt att hantera och rumstera i både på hösten och på våren. Vaxrotation blir att vi tar bort de två yttersta ramarna i varje låda och tillsätter utbyggda honungsramar vid yngelklot. Det gör det mindre känsligt att behöva invänta den nedersta lådan. Fyra ramar per vaxrotation får duga. 
 
2. Tio ramar i lådorna. Mindre propolis. Mer plats. Mindre vildbyggen. 
 
 
Årets yngelrum blir sedan tidigare bestämt (enligt plan! haha) att de får bli på två lådor. Två stycken 3/4 Langstroth är kanske i minsta laget för ett yngelrum, men när vi använde tre förra året tyckte vi att de knappt ändå använde tredje lådan (nedersta då). Det blev mest pollen och tomt. Så två får räcka. De samhällen som sticker iväg och vill bli stora delar vi och gör avläggare på för att hålla tillbaks. Man får vara lite mer på tårna, men lite spänning skall man väl ha som biodlare? ;)
 
Andra ändringen är spärrgaller. Vi testade utan spärrgaller förra året... Första och sista gången. I år är det spärrgaller för hela slanten. 
 
 
Billigt plastgaller som Michael redan ogillar (saknar bigång och är allmänt flimsigt), men det är som sagt billigt, lätt och smidigt. Vår mentor kör med dessa och har vissa invändningar, men de är "billiga, lätta och smidiga." ;)
 
Så nu är tanken att de skall ligga på under säsong och efter säsong skall de få ligga under kuptaket, så de alltid finns där och man slipper glömma dem hemma. 
 
 
För övrigt är första skattlådan på. OCH DÄR skall det bara vara 9 ramar! Planer, planer... :)
 
 
Nu inväntar vi maskrosdraget och kollar in ett solitärbi som är morgonpiggt!
 
 

Kommentera här: