Plommonmarmelad 2017.

Vad kan man göra med plommon? 2015 var ett fantastiskt plommonår. Vi rensade och frös in för kräm. Rensade och gjorde lag på socker och rom och burkade för goda efterrätter. Gjorde vin. Gjorde cider. Och gjorde plommonmarmelad. Litervis av alltsamman. Puh. 2017 är lite samma sak, men vi hinner inte med att ta hand om alltihop. Plommon är lömska. Från omogna till övermogna på en vecka, typ. Jo, tjena. Ta hand om 600kg plommon på den tiden. Hm. Men Michael gjorde en hjälteinsats och fyllde en halv frysbox och fixade en styv årsförbrukning av marmelad. ;)
 
 
Det är inte svårt att plocka plommon när morgonsolen värmer på, daggen fortfarande hänger i det gröna och dagens första kaffe får verka. 
 
Rensat 2 liter. En gnutta vatten. Koka upp. I med 9 dl socker per liter plommon. Skumma inte av förrän det tjocknat på ordentligt. Koka tills det klarar marmeladprovet. Burka. Vill man smaksätta så går det också bra. Vi kör med ca 5 cm finriven ingerfära på ett sånt här kok. Men kanel eller kardemumma är också fint. Marmeladen är så varm att burkarna bara behöver diskas för påfyllning. Marmeladen fixar steriliseringen. Vi har inte haft problem med hållbarheten och har fortfarande några burkar från 2015. 
 
 
Det måste såklart även smakas av så att allt står rätt till med smakerna. ;)
 
 
Inte fel alls när hösten kommer smygandes. 

Kommentera här: